Autor: Informer.rs

28.07.2023.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Zašto smo usporeni kad je vreme kišovito? Hormoni nas uspavljuju

Takvo stanje tokom kišovitog vremena je sasvim uobičajeno, a prema nekim studijama, "krivac" za loše raspoloženje je "igra" dva hormona: serotonina i melatonina.

Serotonin je hormon koji nam daje osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Po vedrom i sunčanom vremenu, čulo vida registruje svetlost, a to signalizira mozgu da se luči više serotonina. Kada nivo ovog hormona padne, normalno je da su veće šanse da ćemo se osećati umorno i da nam nije ni do čega, jer raste nivo melatonina.

Informer

Melatonin se više luči kada je vreme tmurno i, s obzirom na to da je ovaj hormon značajan za uspostavljanje ciklusa spavanja, više nam se spava kada nema sunca.

Zanimljiva je i tvrdnja naučnika da nas osim hormonske promene dodatno uspavljuje i zvuk kiše, koji mozak tumači kao umirujući signal.

- Taj umirujući šum "pokriće" neke manje prijatne zvuke koji bi nas uznemirili i rasanili, kao da nam govori "sve je u redu, sve je u redu"... Zato nas je teško probuditi kada kiša pada - objasnili su istraživači sa Univerziteta Pensilvanije u Americi.