Autor: Informer.rs

03.08.2023.

17:15

Foto: Shuterstock

Magazin

Da li znate zašto sir ima rupe? Ne biste pogodili nikad!

Možda su vam dok ste bili mali objašnjavali da rupe na siru nastaju jer ih gricka miš. Ali zapravo, to nema nikakve veze sa malim glodarima.

Postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira koji podsećaju na sir ementaler. Ovi sirevi potiču iz Ementala u Švajcarskoj i imaju rupice. Ali otkud rupice u siru?

Davne 1917. godine Vilijam Klark je detaljno objasnio o čemu je reč.

Rupe u siru nastale su zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Klarkova teorija bila je prihvaćena skoro 100 godina - sve dok studija Agroskopa, švajcarskog poljoprivrednog instituta, nije otkrila pravu istinu.

Informer

Prema švajcarskim istraživačima rupe u siru su zapravo uzrokovane sitnim komadićima sena prisutnim u mleku. 

Naime, kada se sir pravi u štalama uz pomoć kofa, vrlo je verovatno da će čestice sena naći svoj put do mleka. Upravo ti komadići sena izazivaju slabost u strukturi sira dozvoljavajući formiranje gasa i stvaranje rupa.

Danas ima mnogo manje rupa u švajcarskom siru nego pre nekoliko godina, jer se mleko za pravljenje sira obično vadi savremenim metodama.