Autor: Informer.rs

08.08.2023.

07:09

Foto: Freepick

Magazin

Šok u svemiru! Naučnici snimili nešto što je iznenadilo sve

JVST nastavlja da radi punim kapacitetom, prodire u do sada nevidljive sfere kosmosa i nastavlja da pruža odgovore o najranijim danima univerzuma.

Istovremeno, otkriva i nova pitanja; odnosno upitnike, tačnije. Naime, ESA je 26. juna objavila fotografiju na kojoj su prikazani izvanredni detalji formiranja dve mlade zvezde u sazvežđu Jedro, koje su od nas udaljene 1.470 svetlosnih godina.

Zvezde (Herbig-Haro 46/47) su okružene diskom materijala iz kojeg crpe hranu tako da mogu da narastu do pune veličine tokom miliona godina. Odmah ispod njih nalazi se zanimljiva svemirska struktura čiji oblik neodoljivo podseća na džinovski kosmički znak pitanja.

Informer

Kosmički fenomen

Za sada ne znamo tačno šta ovaj kosmički fenomen predstavlja u obliku pravopisnog znaka, ali njegova boja i oblik daju neke informacije.

 - To je verovatno daleka galaksija ili galaksije koje su u interakciji jedna sa drugom, i zato ima ovaj izobličeni oblik koji izgleda kao znak pitanja - kažu predstavnici Naučnog instituta za svemirski teleskop (STScI) u Baltimoru, koji upravlja naučnim operacijama, za Space.com iz JVST-a.

Prema STScI, crvenkasta boja ukazuje na to da se radi o prilično udaljenom objektu (šta god da je). Pored toga, čini se da je ovo prvi put da su naučnici uočili ovaj kosmički znak pitanja.

 - Ovo je možda prvi put da vidimo ovaj konkretni objekat. Potrebna su dodatna zapažanja da bi se utvrdilo šta je to zaista - dodao je STScI.