Autor: Informer.rs

12.08.2023.

11:07

Foto: Shuterstock

Magazin

Večeras obavezno pogledajte u nebo i zamislite želju! Očekuje nas neverovatan fenomen koji će biti vidljiv u celoj Srbiji

Jedinstvena i prelepa meteorska kiša "Perseida" je ime dobila po  po sazvežđu Persej.

Kometa, kojoj je potrebno 133 godine da obiđe Sunce, ostavlja za sobom "oblak" svemirskog otpada. Kada uđe u Zemljinu atmosferu i počne da pada prema površini, "oblak“ svetli usled trenja i sagorevanja, a mi to vidimo kao bljesak ili meteorit.

Kada nebo zapljusne zvezdani vatromet, imamo snažne emocije jer prisustvujemo magičnom trenutku koji, osim što je lep, prema verovanju može privući i ostvarenje želja.

Posmatranje ovog prirodnog fenomena u Beogradu će biti organizovano na Avali. Zainteresovani će se okupljati na platou ispred Avalskog tornja. Odatle će kiša meteora moći da se posmatra golim okom ali i teleskopom i to od 21 čas pa do ponoći.

Iz Avalskog tornja su obavestili ljude da ponesu ćebe ili podlogu na kojima će ležati dok posmatraju fenomen na nebu.

Informer

Biće organizovano i stručno vođenje  predstavnika Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Ulaz na plato je besplatan.

Posmatranje kiše meteora je organizovano i u Novom Sadu. Okupljanje će se organizovati ispred Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi od 22 do 22.30 časova.

- Nakon što se okupimo, otići ćemo na mesto sa kog će se posmatrati. Poželjno je da ponesete nešto na čemu ćete sedeti ili ležati (prostirku, ćebe), kao i vodu i grickalice, jer posmatranje može i da se oduži. Na raspolaganju će nam biti teleskop koji ćemo u međuvremenu koristiti za posmatranje planeta - navode u Astronomskom društvu Novi Sad, piše 021.rs.