28.08.2023.

10:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Kako da se priviknete na poslovne obaveze nakon letovanja? S osmehom u nove pobede

Osećaj kada se nakon dve nedelje ludog provoda na moru vratite u kancelariju i nije baš sjajan. Iako ste se na letovanju odmorili, mnogima povratak u kancelariju deluje depresivno. Međutim, svetski psiholozi kažu da privikavanje na radne obaveze ne mora uvek da bude stresno i navode nekoliko smernica kojih bi trebalo da se držite kako biste prvi dan na poslu proveli s osmehom na licu.

Lagano i bez tenzije

Prvi dan na poslu ne znači da odmah morate da počnete sa obavljanjem poslovnih obaveza. Psiholozi savetuju da prvo krenete sa rešavanjem manjih i lakših zadataka, jer će vas to vratiti u formu.

Informer

Prvo krenite sa rešavanjem manjih i lakših zadataka

Dođite malo ranije kako biste popili kafu sa kolegama i razmenili utiske sa letovanja. To vreme iskoristite i da se raspitate šta se dešavalo dok ste bili na odmoru. Posle kraćeg razgovora počnite sa proveravanjem mejlova. Napravite selekciju i krenite od onih obaveza koje imaju prednost.

Plan je korak do uspeha

Posle povratka s odmora često se dešava da budete "izgubljeni" i da su vam misli još na nekoj egzotičnoj plaži. Da kolege ne bi stekle utisak da ste neodgovorni i zaboravni, napravite nedeljni plan rada. Tako ćete znati koje vas obaveze očekuju u toku sedam dana i moći ćete da postavite prioritete i bez pritiska rešavate obaveze.

U suprotnom, ako budete radili sve po redu, samo ćete se zamarati, a efikasnost će izostati.

Odredite prioritet

Ako se posao nagomilao dok ste bili na odmoru, ne paničite, već u konsultacijama sa nadređenima odlučite koji poslovi su prioritet.

Informer

Prioritete odredite u dogovoru sa kolegama

Važno je da radite jednu po jednu stvar. Ako počnete da rešavate više stvari odjednom, tu nema uspeha. Pažnja mora da se fokusira na jedan zadatak i tako ćete sve stići do dogovorenog roka, savetuju svetski psiholozi.

Suvenir na kancelarijski sto

Ako i dalje razmišljate o odmoru, na kancelarijski sto stavite neki suvenir (ram za sliku, šolju ili pepeljaru) koji će vas podsetiti na mesto gde ste letovali.

Tako ćete nakratko u mislima otputovati do mora i vrlo brzo se vratiti na rešavanje poslovnih obaveza, kažu psiholozi.