30.08.2023.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Greške u govoru tela zbog kojih ostavljate pogrešan utisak! Nesigurni sastavljaju ruke

Verovali ili ne, nekim nesvesnim signalima i pokretima možete da ostavite pogrešan prvi utisak na osobu koju upoznajete, kažu stručnjaci za neverbalnu komunikaciju. Oni savetuju da je veoma važno da naučite kako da se pravilno ponašate u tom trenutku, jer loš pristup može da šalje pogrešnu sliku o vama. Psiholozi kažu da ljudi prilikom upoznavanja primete kako se druga osoba ponaša i to im je prvi utisak, pa vodite računa kako pristupate.

Pravo držanje tela

Ako želite da pokažete da vam je stalo do osobe ili razgovora, nemojte da se naginjate nazad, a pogotovo sa podignutom nogama na stolu ili ispred vas. Stručnjaci za neverbalnu komunikaciju savetuju da sedite pravo i nagnete se malo napred.

Informer

Uvek se nagnite malo napred

Pazite na pokret ruku

Sastavljene ruke, isprepletani prsti znak su nesigurnosti i nervoze. Izbegavajte te pokrete, čak iako to radite nesvesno, potrudite se da na prvom sastanku imate svest o tome šta radite sa rukama. Vežbajte svaki dan, pa će vam preći u naviku.

Bez dodirivanja lica

Dodirivanje lica, posebno nosa i usta, jedan je od pokreta koji se nesvesno tumače kao znak prevare ili otpora. To uglavnom pomislite kada slušate, a dok pričate toga niste ni vesni.

Ne igrajte se pramenom kose

Sigurno ste u toku razgovora sa nekim ljudima primetili da se vrpolje dok pričaju, a to je znak da im je neprijatno ili dosadno. Takav signal šaljete i kada klatite nogu ili vrtite pramen kose oko prsta.

Informer

Vrpoljenje je znak neprijatnosti ili dosade

Ne gladite nogu

Glađenje nogu je veliki gest kojim u stvari tešite sebe, a koji pokazuje koliko vam je neprijatno. Stručnjaci navode primer Britni Spirs, koja je u jednoj emisiji tvrdila kako je njen brak dobar i to nekoliko meseci pre razvoda. Nije prestajala da dodiruje svoju nogu.

Obratite pažnju na dodire

Blagi dodir može da bude dobar i njime se uspostavlja bliskost, ali to je samo u slučaju kada se koristi cela šaka. S druge strane, dodirivanje prstima signalizira averziju.

Položaj stopala je važan

Naučnici stalno ističu kako položaj nogu odnosno stopala može da vas oda. Nesvesno ih okrećete ka subjektu ili objektu interesovanja, pa zato ako želite da otkrijete ili prikrijete nešto, pazite na noge.

Za uspešnu komunikaciju

Ako neprestano gledate u sagovornika, stvoriće osećaj neprijatnosti, pa se zato preporučuje da tokom 60 do 70 odsto razgovora uspostavljate kontakt očima i ostavite prostora za skretanje pogleda kako bi komunikacija bila prijatna i uspešna.