Autor: Informer.rs

14.09.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Da li biste zaplivali u ovom bazenu?

Skaj Pul je providni bazen-most koji stoji u vazduhu, odnosno 35 metara iznad zemlje, spajajući dve stambene zgrade u kompleksu Embasi Gardens u jugozapadnom Londonu.

Most, završen 2021. godine, projektovao je studio HAL, a njegov osnivač Hal Kurei je na otvaranju rekao:

- Transparentnost, lakoća i činjenica da se nalazi između dve zgrade je ono što ga čini jedinstvenim, a činjenica da plivači mogu vidi zemlju i ljudi vide nebo ispod nje.

Informer

Bazen-most se zove Skaj Pul, dugačak je 25 metara i u potpunosti je napravljen od akrilnih panela, što omogućava kupačima da posmatraju prolaznike ispod sebe. Prema rečima kreatora ovog bazena, to je najzabavnije plivanje na svetu.

Ideja o izgradnji potpuno providnog bazena, bez vidljive konstrukcije, na početku projekta se činila nemogućom, pa je projektantski tim čak počeo da crta studije kompromisnog rešenja - samo delimično transparentnog, sa vidljivim konstrukcijama.

Informer

Međutim, osnovna ideja je postala stvarnost zahvaljujući akrilnim panelima koji se koriste za pravljenje ogromnih akvarijuma.

Akrilna podloga bazena je debela 360 milimetara, a bočni zidovi su duplo tanji. Da bi se smanjilo opterećenje akrilne konstrukcije, ispod bazena su postavljene dve čelične šipke prečnika 38 milimetara koje spajaju dve čelične kade koje se nalaze u objektima i u koje je bazen uklesan.

Pošto se bazen proteže između dve zgrade, morao je da bude projektovan tako da reaguje na kretanje zgrada i da istovremeno nosi težinu vode, ali zbog visine na kojoj se nalazi – i vetra.

U skrivenoj čeličnoj konstrukciji nalaze se stepenice, oprema za čišćenje bazena i sva oprema vezana za pravilan rad i održavanje bazena.

Informer

Bazen je izgrađen u okviru projekta Embassy Estates, koji uključuje i američku ambasadu, tako da ne može svako da se zabavlja u bazenu, u stvari, čak ni stanovnici koji ga svakodnevno gledaju sa svojih prozora.

Samo stanari najskupljih stanova smeju da plivaju uz pogled koji pruža ovo čudo arhitekture na visini od 35 metara. .

Ovaj projekat često nailazi na kritike britanske javnosti, ne samo zbog bazena, naravno, već zbog toga što kompleks ima „vrata za siromašne” koja razdvajaju skuplje i jeftinije delove naselja, odnosno njihove stanovnike, piše Pun kufer.