17.09.2023.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Položaj u kome spavate ili se budite otkriva vašu ambiciju! Ko se širi u krevetu, ima moć

Omiljeni položaj tokom sna, ali i buđenja može da vam ukaže koliko imate samopouzdanja i koliko ste hrabri. Tako oni koji se obično rašire po celom krevetu važe za ambiciozne i moćne ljude, a oni koji spavaju zgrčeni ili ujutru otvore oči u takvom položaju, pokazuju da su ranjivi i da ih more neke muke.

Jačanje samopouzdanja 

Socijalni psiholog dr Ejmi Kadi sa univerziteta Harvard, koja godinama istražuje moć govora tela u najnovijoj studiji tvrdi da mi sami možemo da jačamo samopouzdanje pazeći na položaj u kom spavamo.

Informer

Fetalni položaj

- Oko 40 odsto ljudi spava u položaju fetusa, a reč je o veoma emotivnim i osetljivim ljudima, među kojima je više žena nego muškaraca. Spavanje u položaju fetusa može negativno da utiče na uspeh na svim poljima jer podsvesno deluje na način na koji vidite sebe. Prosto je - vaše telo utiče na vaš um, um utiče na ponašanje, a ponašanje na ishod - objašnjava dr Kadi.

Prema njenoj studiji, čak i problemi sa poslom koje su imali ispitanici nisu imali veze sa načinom na koji su ga obavljali, već su dolazili iz njihove nesigurnosti da li su dovoljno dobri, a uočeno je da oni uglavnom spavaju u položaju fetusa.

Informer

Raširite se što više po krevetu

- Ako spavate zgrčeni kao fetus, u pokornom položaju, podsvesno šaljete sebi poruku da nemate ili ne želite da imate ličnu moć. Isto je i sa držanjem tela kada obavljate svakodnevne poslove. Možete da vežbate da pozitivno razmišljate i da imate samouvereno držanje podignute glave, a probajte da se svako veče raskomotite u krevetu. Najbolji položaj je sa ispruženim rukama i nogama i zauzimanje što više prostora u krevetu - predlaže dr Kadi.