28.09.2023.

10:00

Foto: freepik

Magazin

Kao tinejdžer nije spavao više od 264 sata u cugu! Imao je paranoju, halucinacije, a posledice oseća i decenijama kasnije (VIDEO)

 

Čak i bez da nam doktori i naučnici kažu, lako je razumeti da nismo u našem najboljem izdanju, kada nemamo dovoljno sna.

Međutim, šta bi se desilo kada bi neko odlučio da odustane od spavanja? I to ne samo jednu celu noć, već danima uzastopno? Pa, to je upravo ono što je Rendi Gardner uradio, kada je imao samo 17 godina, davne 1963.

Plan je nastao nakon što su on i njegov školski drug Brus Mekalister, obojica iz SAD-a, smišljali ideju za svoj školski sajam nauke i odlučili da vide šta će se dogoditi, ako pokušaju da obore svetski rekord u ostajanju budnim, bacali su novčić da odluče ko će biti zamorče i Gardner je izgubio.

Mekalister je kasnije rekao za Bi-Bi-Si:

- Bili smo idioti, znate mlade idiote, a ja sam ostao budan sa njim da bih ga nadgledao. Posle tri noći nesanice i ja sam se probudio prislonjen na zid, pišući beleške na samom zidu.

Studiju su takođe posmatrali istraživač sna sa Stanforda, dr Vilijam Dement i lekar američke mornarice, poručnik Džon Džej Ros.

Efekti su počeli da se javljaju nakon drugog dana bez sna, a Gardner je zaplitao jezikom, kada je zamoljen da ponovi brzalicu.

Informer

spavanje

Za tri dana bez sna, Gardner je navodno iskusio neraspoloženje, probleme sa koncentracijom i kratkoročni gubitak pamćenja, kao i paranoju, pa čak i halucinacije.

- Bio je fizički veoma spreman, tako da smo uvek mogli da ga pokrenemo igrajući košarku ili kuglanje i takve stvari. Ako bi zatvorio oči, odmah bi zaspao - rekao je Dement.

Na kraju, Gardner je ostao budan 264,4 sata, više od 11 dana, nakon čega se konačno povukao i spavao punih 14 sati pre nego što se prirodno probudio, a da se nije osećao previše "šlogirano".

Međutim, čak i sa obavljenim eksperimentom, kasnije je imao problem sa spavanjem.

Decenijama nakon eksperimenta počeo je da doživljava nesanicu i bio je ubeđen da je za to kriv njegov tinejdžerski štos.

- Bio sam užasno društvo. Sve me je uznemiravalo Bio je to kao nastavak onoga što sam radio pre 50 godina - rekao je on.

Iako je ovaj naučni projekat na kraju stvorio istoriju, lekari definitivno ne preporučuju deprivaciju sna.

Ako patite od nesanice, Nacionalna zdravstvena služba savetuje odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana, opuštanje sat vremena pre spavanja kupanjem u kadi ili čitanjem knjige i redovnom vežbanjem tokom dana.