Autor: Informer.rs

29.09.2023.

12:56

Foto: Shutterstock

Magazin

Šta otkrivaju pokreti i položaj tela? Stručnjaci tvrde da telo uvek govori istinu

Psiholozi i sociolozi tvrde da poruke koje šaljemo telom imaju većeg uticaja od onoga što govorimo i od njih zavisi ne samo lični nego i poslovni uspeh. Prema nekim istraživanjima, više od 80 odsto informacija možemo saznati o nekome posmatrajući kako se ponaša.

Za uspeh na poslu važno je uskladiti i verbalnu i neverbalnu komunikaciju i čitati signale koje telo šalje.

Stručnjaci tvrde da telo uvek govori istinu, jer neverbalnim delom, koji čini 80 odsto komunikacije, upravlja podsvest. Upoznajte neka značenja koja prenosimo iz knjige "Poruke bez reči".

Gledanje u oči - poštovanje

Prilikom razgovora važno je uspostaviti kontakt očima jer tako poručujete da ste pažljivi i da pratite i uvažavate sagovornika.

Okretanje leđa kad izlazite - nemarnost

Najveća greška na kraju razgovora, posebno ako je reč o onom za posao, jeste ako pri izlasku iz prostorije sagovorniku okrenete leđa. Na izlazu se okrenite, pogledajte sagovornika, uz osmeh klimnite glavnom u znak pozdrava i izađite.

Pravilno rukovanje - pouzdanost

Za ostavljanje dobrog utiska važno je pravilno rukovanje. Srednje jak stisak uz dva-tri njihanja odaje utisak pouzdane i sigurne osobe. Otvoreni dlan je znak iskrenosti. Stisnutim šakama šaljete poruku neprihvatanja, a ako ste prekrstili ruke, suzdržani ste.

Informer

Cupkanje - napetost

Koliko god izrazom lica pokazivali smirenost, može vas razotkriti cupkanje ili njihanje stopalima. Takođe, ne krećite se unazad, jer tako pokazujete nesigurnost. Premeštanje s noge na nogu šalje poruku da je razgovor postao iscrpljujući i dosadan.

Dodirivanje usta - strah

Izbegavajte dodirivanje ili pokrivanje usta dok pričate, jer tako odajete utisak zatvorenosti, nesigurnosti i straha da sagovornik može o vama otkriti nešto što ne biste želeli da zna.

Brzo treptanje - nestprljivost

Ako osoba brzo klima glavom, uz direktan pogled, poručuje da želi da učestvuje u razgovoru, ali ako to radi vrlo brzo i trepće, želi što pre da završi razgovor.

Mlataranje rukama - svadljivost

Izbegavajte improvizacije i preterano gestikuliranje rukama jer ćete samo dati do znanja da ste neuravnoteženi, skloni sukobima i da niste spremni za saradnju.

TIPOVI OSOBA

Društvena - otvorena za komunikaciju, pristupačnog izraza lica, šalje poruku uvažavanja i spremnosti na saradnju
Dominantna - nastupa autoritativno i u kratkim susretima može da impresionira, ali dugoročno ne
Bojažljiva - ima bezizražajan izraz lica, teška za saradnju
Agresivna - šalje poruke od ignorisanja do spremnosti za napad