Magazin
7 kulinarskih čarolija! Zapamtite ove savete, možda će vam zatrebati
Bez obzira na to da li ste u kuhinji početnik ili već dobro vladate tom teritorijom, sigurno će vam od koristi biti ovih nekoliko saveta koje smo izdvojili iz britanskog priručnika koji ima više od 300 caka za kuvare.
Evo nekih od njih:
Čišćenje semenki
Da biste brzo izvadili semenke iz bundeve i tikvice, koristite metalnu kašiku za sladoled. Njene zaoštrene ivice će lako očistiti povrće od semenki.
Pečeurke i zubi
Čišćenje pečuraka olakšaće vam četkica za zube. Nema potrebe koristiti posebne četke, čista mekana četkica ima praktičnu ručku, a zahvaljujući svojoj veličini može doći do teško dostupnih mesta i dobro ih očistiti. Posle čišćenja pečuraka, četkicu za zube operite u mašini za pranje sudova ili prokuvajte.
Višak masnoće
Ako je pripremljeno jelo previše masno, višak masnoće pokupite pomoću nekoliko kockica leda i papirne salvete. Umotajte led u salvetu i pređite njome preko površine jela. Led će privući masnoću sa površine.
Gnjecavi paradajz
Paradajz čija se kora smežurala nije nejestiv. Ne bacajte ga jer je takav odličan za pečenje. Možete ga iskoristiti u sosevima, salatama i sendvičima. Izbockajte ih viljuškom i stavite u posudu za pečenje obloženu papirom. Pecite ih 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 190, pa pecite još 20 minuta do pola sata. Važno je da se karamelizuju, a ne da izgore.
Više soka
Da biste iz limuna dobili najviše soka, zagrejte ga u mikrotalasnoj 30 sekundi ili minut-dva u toploj rerni Istrljajte ga dlanovima, pa iscedite.
Foliju u frižider
Kuhinjsku foliju čuvajte u frižideru kao što to rade svi iskusni svetski kuvari. Hladna folija je laka za rukovanje, manje se lepi i kida.
Dekoracija od citrusa
Za posebne prilike sto možete ukrasiti pomoću belanaca, krupnog šećera i citrusa. Umutite belanca, pa četkicom za testo premažite belance po limunu i drugom voću po vašoj želji. Voće pospite krupnim šećerom pazeći da bude u potpunosti obloženo njime. Voće u šećernom omotaču stavite na papir i pustite da se osuši. Kasnije napunite njima činiju i stavite je kao dekoraciju. Gosti će biti iznenađeni.