05.10.2023.

14:45

Foto: pexels.com

Magazin

U ovoj zemlji dozvola za posedovanje automobila košta oko 100.000 evra!

Cena sertifikata za posedovanje velikog porodičnog automobila u Singapuru je skočila na novi rekord od oko 100.000 evra

Singapur je 1990. godine uveo desetogodišnji sistem sertifikata o pravu posedovanja vozila (COE), kao meru protiv gužvi.

Potencijalni vlasnici automobila u Singapuru moraju imati COE da bi mogli da kupe vozilo.

Prodaju se na aukcijama svake dve nedelje, pri čemu vlada kontroliše broj sertifikata za prodaju. Sa porezima i uvoznim carinama, sistem je učinio Singapur najskupljom zemljom na svetu za kupovinu automobila.

Na primer, novi standardni Tojota Kamri Hibrid košta oko 250.000 singapurskih dolara u Singapuru, što uključuje troškove COE i poreze. To je oko šest puta skuplje nego u Americi.

Postoje različite vrste COE za manje automobile, motocikle i komercijalna vozila.

Cene COE dostigle su rekordne vrednosti nekoliko meseci za redom, pošto je oporavak posle pandemije podstakao potražnju.

Najniži COE za automobil košta 104.000 singapurskih dolara, što se skoro utrostručilo od 2020. godine, kada je tokom pandemije bila manja potražnja za novim automobilima, prenosi BBC.

Takozvana "Otvorena" kategorija, koja nema ograničenja za koje automobile može da se koristi, takođe je dostigla rekordnih 152.000 singapurskih dolara.

Informer

automobil

Uprkos tome što je relativno mali, Singapur se redovno rangira kao zemlja koja ima jedne od najvećih milionera na svetu.

Međutim, za obične Singapurce, sa prosečnom platom od oko 70.000 singapurskih dolara, COE  otežava ljudima da sebi priuštie automobil.

Vlada želi da podstakne stanovnike da koriste sistem javnog prevoza, koji je rangiran kao jedan od najboljih na svetu.

Prošle godine je više od 60 milijardi singapurskih dolara posvećeno proširenju i obnovi železničke mreže u zemlji, za narednu deceniju.

Grad-država, koji ima oko 5.5 miliona stanovnika, krajem prošle godine imao je nešto manje od milion privatnih automobila na putevima.

Broj dostupnih novih COE zavisi od toga koliko je starijih automobila skinuto sa puta.