Autor: Informer.rs

29.10.2023.

20:45

Foto: Shutterstock

Magazin

Baš pred Noć veštica: NASA objavila jezivu sliku oblaka na najvećoj planeti Sunčevog sistema!

Baš pred Noć veštica, letelica „Džuno“ zabeležila je oblik jezivog lice na Jupiteru, navodi se na zvaničnom sajtu NASA.

Na zvaničnom sajtu NASA navodi se da slika koju je zabeležila letelica "Džuno" proletanjem kraj Jupitera 7. septembra 2023 prikazuje turbulentne oblake i oluje kraj Jupiterovog terminatora, linije koja deli osvetljeni i neosvetljeni deo planete.

- Letelica „Džuno“ tokom 54. proletanja kraj Jupitera 7. septembra 2023. zabeležila je ovaj pogled na oblast severnog region Jupitera nazvanog Džet N7. Slika prikazuje turbulentne oblake i oluje kraj Jupiterovog terminatora, linije koja deli osvetljeni i neosvetljeni deo planete. Nizak ugao sunca naglašava kompleksnu topografiju ovog regiona, koji naučnici proučavaju kako bi da bi bolje razumeli procese u atmosferi - stoji u objavi američke svemirske agencije.

Informer

Slika Jupitera

Kako navode u američkoj svemirskoj agenciji oblaci na Jupiteru na ovoj slici daju efekat pareidolije, tj. može se videti nešto što liči na lice u slučajnim oblicima i to baš pred praznik Noć veštica.

- Kao što se obično dešava sa slikama koje je napravio „Džuno“, oblaci na Jupiteru na ovoj slici daju efekat pareidolije, tj. može se videti nešto što liči na lice u slučajnim oblicima. Građanski istraživač Vladimir Tarasov napravio je ovu sliku koristeći sirove podatke sa „Džuna“ i to baš pred američki praznik Noć veštica – navodi NASA.