Autor: Informer.rs

02.11.2023.

23:49

Foto: Shutterstock

Magazin

Naručite piće u Holandiji a konobar vam ga donese iz Belgije! U ovoj pivnici možete piti pivo u dve različite države!

 Kada uđete u pivnicu De Birgrens, ulazite u nju iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Radi se o jednoj od najčudnijih međunarodnih granica na planeti. U pivnici čak postoje i dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na holandski, takođe postoje i dve blagajne, i to svaka na suprotnim krajevima pivnice.

Ova zanimljiva isprekidana granica je označena belim krstovima na trotoaru i metalnim stubićima na putu, a provlači se kroz grad ne obazirući kuda će proći tako da preseca njive, voćnjake, kuće, ulice, kafiće.

Ranije je postojao period kada su prema holandskom zakonu kafići i restorani morali da se zatvaraju ranije, pa bi gosti morali da pređu za stolove koji se nalaze na belgijskoj strani. Ipak, od dolaska Evropske unije, mnoge od ovih razlika u zakonima su nestale. 

Kada se Belgija otcepila od Holandije 1830. godine, i neuredne linije koje su obeležavale šta je čije na osnovu srednjovekovnih feudalnih prepirki, postale su nacionalna granica, takođe su za sobom ostavile i brojne enklave. Danas Barle leži u Holandiji, ali ima 22 belgijske enklave koje sa druge strane, imaju sedam holandskih enklava unutar njih.

Dolaskom doba Evropske unije ove granice prestale su da predstavljaju akutni problem i postale su nešto više nalik lokalnoj turističkoj atrakciji koju svi rado posećuju.