13.11.2023.

14:45

Foto: wikipedia.org

Magazin

Na današnji dan rođen Njegoš: Ovo su neki od njegovih najpoznatijih citata!

Njegoš je rođen baš na današnji dan 1813. godine i ostao je upamćen kao veoma harizmatična i markantna ličnost srpske istorije i takođe kao duboko prosvetljena misaona figura, o čemu svedoče njegovi literarni radovi. 

Petar Petrović je Njegoševo kaluđersko ime, kojim se najčešće i potpisivao, a u narodu je bio poznat kao vladika Rade. Njegovo najpoznatije delo je "Gorski vijenac", koja se smatra za remek-delo srpske i južnoslovenske književnosti, zatim "Luča mikrokozma", "Ogledalo srpsko" i "Lažni car Šćepan Mali". Njegoševa vladavina je takođe obeležena stalnim političkim i vojnim sukobom sa Osmanskim carstvom i njegovim pokušajima da proširi teritoriju Crne Gore uz dobijanje bezuslovnog priznanja od Visoke porte.

Zalagao se za oslobođenje i ujedinjenje svih Srba i bio je spreman da se odrekne svojih svetovnih vlasti zarad ujedinjenja sa Srbijom.

Informer

Petar Petrović Njegoš

U Njegoševu čast, prisetimo se nekih njegovih izreka.

"U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci!"

"Ćud je ženska smiješna rabota! Ne zna žena ko je kakve vjere; stotinu će promijenit vjerah da učini što joj srce žudi."

"Strah životu kalja obraz često. Ko na brdo, ak i malo, stoji više vidi no onaj pod brdom."

"Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al’ zube polomi."

"Oči zbore što im veli srce."

"Samoobmana je ubitačna i za ljude i za narode."

"Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka."

"Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom."

"Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tiranin na slaba čovjeka; al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetlija!" 

Njegoš je preminuo je 31. oktobar 1851, okružen svojim najbližim saradnicima i samo dve nedelje pre svog 38. rođendana. Njegov mauzolej se nalazi na planini Lovćen, na Cetinju.