Autor: Informer.rs

13.11.2023.

21:36

Foto: Profimedia, Shutterstock

Magazin

Mistična imperija za čije postojanje se sumnja i dan danas! Niko ne može sa sigurnošću da utvrdi ključne stvari

Znanje o Mandžuriji, Mongoliji i srednjoj Aziji bilo je ograničeno do 18. veka. Čitavo područje nazvano je „Tartari“, a njegovi stanovnici „Tatari“. U ranom modernom periodu, kada se povećavalo znanje o geografiji Azije, Evropljani počinju da dele tartar na nekoliko delova: Sibir je postao Ujedinjeni Tartar ili Ruski Tartar, Krimski Kanat Mala Tartarija, Mandžurija Kineska Tartarija i zapadna srednja Azija (pre postojanja Ruskog Turkestana) Nezavisna Tartarija.

Mišljenja Evropljana o ovom području često su bila negativna i često su se odražavala na nasleđe mongolskih osvajanja. Termin je nastao nakon širokog razaranja koje se proširilo sa Mongolskim carstvom. Dodavanje dodatnog „r“ u „tatarski“ sugeriše Tartar, pakao u grčkoj mitologiji. U 18. veku pisci koji su radili tokom prosvetiteljstva opisivali su Sibir ili Tartariju i njene stanovnike kao „ varvare“. Oni su ove opise povezivali sa idejama civilizacije, divljaštva i rasizma.

Informer

Grad zvani Kambala, zvani Kanbalu, u najranijim spomenima - Kanbala nalazi se na starim evropskim kartama nekoliko decenija nakon datuma osnivanja Tartarije. Često možete videti da reči "Tartaria" i "Skitija" stoje jedna uz drugu ili su mišljene kao sinonimi. Inače, što se tiče datuma osnivanja Tartarije, jedna od mapa pokazuje da je osnovana 1290. godine na mestu Skitije, iako zvanična istorija ukazuje na prvu polovinu 13. veka kao na doba stvaranja ove države. O Skitima ista zvanična istorijska nauka piše da u to vreme oni već nisu postojali kao narod. Vjero. Ispod je srednjovjekovna karta, otprilike iz 18. veka na kojoj se pretpostavlja da se zemlja nalazila.

Informer

U istorijskim i arheološkim krugovima i dan danas se vodi aktivna polemika oko postojanja Tartarije jer jedni smatraju da njeno posotjanje nije sporno jer se pominje u drevnim spisima i pojavljuje na određenim mapama. Dok drugi smatraju da ne postoji tartarskko pismo niti konkretna arheološka nalazišta koja bi podržala ovu teoriju.