Autor: Informer.rs

17.11.2023.

19:27

Foto: Tanjug/AP

Magazin

Ova pljačka je šokirala svet, a sve se desilo kao u holivudskom filmu!

Proces pripreme pljačke trajao je 18 meseci i počeo je tako što je Notarbartolo, sitni pljačkaš iz Torina sa 30-godišnjim stažom, iznajmio kancelariju u Antverpenu, Belgiji, u istoj zgradi gde se nalazio i trezor i predstavljao se kao trgovac dijamantima, da bi stekao kredibilitet i poverenje kod zaposlenih, a ujedno je na ovaj način pokušavao da sakupi informacije o njegovom glavnom cilju, trezoru koji se nalazio dva sprata ispod njegove iznajmljene kancelarije i bio je zaštićen infracrvenim detektorima toplote, Doplerovim radarom, seizmičkim senzorom i trotonskim senzorom. Takođe, čelična vrata sa bravom su imala 100 miliona mogućih kombinacija.

Pljačka je bila briljantna i pametnija od svega što možete videti u holivudskom filmu. Lopovi su ušunjali malu kameru iznad vrata trezora, koja je mogla da špijunira čuvare dok kucaju kombinaciju koja je otvarala trezor.

Leonardo i njegovi saradnici sačekali su teniski turnir koji je bio pod pokroviteljstvom draguljara, a kad su svi otišli izvan grada, odneli su blago. Notarbartolo je na senzore termokretanja u samom trezoru poprskao lak za kosu, koji će služiti kao svojevrsni merač vremena, dok su senzori toplote zalepljeni trakom i stiroporom. Takođe je rekao da su ulazak u trezor vežbali na replici samog trezora u prirodnoj veličini, koju je dizajnirao dijamantski insajder. 

Informer

Priča o tome kako je Notarbartolo izveo pljačku je apsolutno fascinantna. Kada se sve završilo, pljačkaši su imali toliko plena da su morali nešto i da ostave u trezoru. Smatra se da su ukradene dragocenosti u vrednosti od 100 miliona američkih dolara. 

Leonardo Notarbartolo je uhapšen nedugo nakon pljačke. Priznao je krivicu, ali nikada nije otkrio ko je sa njim učestvovao u pljački. Osuđen je na 10 godina zatvora, ali je zbog dobrog vladanja pušten na uslovnu slobodu, a danas je slobodan čovek. Ukradeni dijamanti i ostale dragocenosti nikada nisu pronađeni.

Ova pljačka proglašena je pljačkom veka, a policija i dan danas ne može sa sigurnošću da tvrdi kako je izvedena, snimljene su i mnoge serije o ovoj pljački.