Autor: Informer.rs

08.12.2023.

19:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Žene su se izjasnile! Ovo je idealna visina za muškarca

Da li postoji idealna visina muškarca? Da li su ženama privlačniji visoki ili niski?

Anketa sprovedena među ženama različitih godina otkrila je šta one preferiraju. 

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Frontiers in Psichology". Istraživači su pogledali lične preferencije za visinu romantičnih partnera i otkrili da žene i muškarci imaju veoma različita očekivanja.

U ovoj studiji učestvovalo je više od 500 ljudi između 15 i 77 godina sa Kube, iz Kanade, Sjedinjenih Država i Norveške.

Informer

Najpre je izmerena visina muškaraca koji su učestvovali u istraživanju. Prosečna visina muških učesnika bila je 177,8 centimetara, dok je prosečna visina žena iznosila 165 centimetara. Potom je usledilo pitanje o idealnoj visini partnera i za kratkoročnu i za dugoročnu vezu.

Ispitanici su dobijali crteže privlačnih osoba suprotnog pola, a učesnici su potom birali željenu visinu za tu osobu ili za svog potencijalnog partnera.

Rezultati su pokazali da su muškarci u proseku preferirali žene koje su bile niže od njih. Tačnije, da najviše vole one čija visina iznosi oko 162 centimetra. 

S druge strane, pripadnicama lepšeg pola privlačniji su muškarci koji su viši od njih. Najviše vole ako su visoki oko 180 centimetara.