12.12.2023.

09:50

Foto: profimedia

Magazin

Morska neman iz doba jure koja je terorisala okean! Naučnici pronašli lobanju čudovišta staru 150 miliona godina (FOTO)

Ova lobanja, duga 2 metra, jedna je od najkompletnijih primeraka te vrste ikada otkrivenih, pa je stručnjacima pružila bolji uvid u način života ovog drevnog grabljivca. 

- To je jedan od najboljih fosila na kojima sam ikada radio. Jedinstveno je to što je kompletan - rekao je za BBC lokalni paleontolog Stiv Ečes.

- Donja čeljust i gornji deo lobanje su spojeni, kao što je bilo i za života pliosaura. Sumnjam da na svetu postoji primerak fosila s ovom količinom detalja. A čak i da postoji, obično nedostaje neki deo. Na ovom fosilu je sačuvana svaka kost - dodao je.

Lobanja je veća od većine ljudi

Lobanja je veća od većine ljudi, a na njoj se i dalje nalazi 130 zuba. Prednji su dugi i oštri poput žileta. Sam pliosaur je bio dugačak između 10 i 12 metara. Imao je četiri snažna uda nalik perajima pomoću kojih se mogao kretati velikim brzinama kroz okean.

- Ova životinja je bila toliko velika da je mogla da ulovi sve na što bi naišla. Bila je poput podvodnog T. rexa - rekao je paleontolog Andre Pou sa Univerziteta Bristol. Pliosaur je jeo razne gmizavce ili čak i druge pliosaure.

Informer

 

Treće oko

Njuška fosila je prošarana malim rupicama u kojima su se možda nalazile žlezde koje su mu pomagale da registruje promene u vodi koje stvara potencijalni plen. Na glavi je vidljiva rupa u kojoj se nalazilo parijetalno, ili treće oko, kakvo danas imaju neki gušteri, žabe i ribe.

Radi se o oku koje reaguje na svetlost i koje je verovatno služilo pliosauru pri lovu na druge životinje, posebno kada je izranjao iz dubokih, mutnih voda. Ečes je uveren da se u liticama skriva ostatak morskog "čudovišta". 

- Kladim se da je tako. Ovaj deo litice brzo erodira. Neće proći još mnogo pre nego što osvane ostatak pliosaura. To je prilika koja se pruža jednom u životu - rekao je.