Autor: Informer.rs

31.12.2023.

15:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Nazdravite šampanjcem! Idealno piće za ponoćno čestitanje

Ovo penušavo vino nastalo je u Francuskoj, u regionu Šampanj.

Dom Perinjon, slepi monah benediktinske opatije Hautviler, pronašao je način da od šampanjca, koji je u početku imao loš ukus jer se pokvario, napravi vrhunsko piće.

Loš ukus je nastao jer je kvasac ostao u flaši, a talog je zamutio vino. Ali, naknadnom fermentacijom nastao je ugljen-dioksid koji ovom vinu daje lepu penu i blago kiselkast ukus. Ova fermentacija može nastati spontano, ili može biti izazvana posebnim sojevima kvasca.

Informer

 

Šampanjac se dugo smatrao opasnim pićem zbog eksplozije flaše koja bi mogla da se desi, a radnici u fabrikama nosili su zaštitne maske i šlemove. Posle nekog vremena nastale su deblje staklene flaše, pa je i taj problem rešen, prenosi craves.everibodishops.com.

Iako mnogi nisu ljubitelji ovog pića i piju ga samo da bi nazdravili u svečanim situacijama, ljubitelja šampanjca ima u zemljama poput Švajcarske i Belgije, a najviše u Velikoj Britaniji, koja je na četvrtom mestu po njegovoj potrošnji.

Informer

 

Najskuplja boca, koju je kreirao Aleksandar Amosu zajedno sa Svarovskim, košta 2,7 miliona dolara.

Ručno je rađen od 18-karatnog zlata i 19-karatnih dijamanata.

Zanimljiva je činjenica da prva čaša šampanjca koja se sipa sadrži najviše mehurića, pa samim tim i alkohol najviše 'udara'. Mnogi stručnjaci upozoravaju da ovo piće pijete polako i umereno - i da ga jednako pažljivo otvarate.