02.01.2024.

10:11

Foto: profimedia/youtube

Magazin

Čuveni Miki Maus zapravo nije trebalo da bude miš! Evo koja je životinja bila prvenstveno na umu čuvenog Volta Diznija!

Miki Maus zapravo je nastao kao zamena za Osvalda - srećnog zeca koga je kreirao Dizni studio. Međutim, zahvaljujući svađi koja je nastala u ovoj produkcijskoj kući između Volta Diznija i Čarlsa Minca, Osvald srećni zec "pripao je" Mincu, dok je Dizni u svojim mislima već kreirao novog lika.

Informer

 

Godine 1928. 18. novembra prvi put se pojavio Miki Maus u čuvenom animiranom kratkometražnom filmu "Mikijev parobrod". Tog 18. novembra publika se prvi put susrela sa mišem koji će jednoga dana postati jedan od najpopularnijih crtanih likova na planeti.  Samo dve godine kasnije, 1930. Miki Maus postao je i junak stripova.

Još jedna zanimljivost je da je originalni Mikijev glas sve do 1947. godine, dakle punih 19 godina, zapravo glas samog Volta Diznija.

Iako je na samom početku kreiranja ovog lika došlo do velike promene od zeca do miša, to ne znači da se Diznijev junak nije naknadno ponovo menjao, mada ne tako drastično.

Informer

 

Ni čuveno ime Miki Maus nije originalno, a Diznijeva prvobitna ideja bila je da svog miša nazove Mortimar Maus. Ipak, supruga Volta Diznija smatrala je ovo ime previše ženskim, pa je izbor pao na Mikija. 

U prvobitnim srpskim izdanjima Miki Maus pojavljivao se pod imenom Mika Miš. Pod svojim pravim imenom u našoj zemlji pojavio u stripovima koje je od 1935. godine objavljivao časopis "Politika".

Informer

 

Osim imena, i Mikijev izgled se nekoliko puta menjao. 1929. godine, samo godinu dana nakon objavljivanja "Mikijevog parobroda", čuveni miš dobio je bele rukavice. 1938. potpuno mu je redizajniran izgled tela, a 1940. njegove uši reanimirane su iz realističnije perspektive. 

Danas najpopularnijeg miša na svetu znamo po njegovim belim rukavicama, šakama sa četiri prsta, ogromnim cipelama i šortsu sa po dva dugmeta na prednjem i zadnjem delu.