Autor: Informer.rs

15.01.2024.

20:31

Foto: Shutterstock/wikipedia.org

Magazin

Kanada i Danska sudarile koplja! Najsmešniji rat u ljudskoj istoriji koji je trajao skoro 50 godina!

 

Ostrvo Hans (poznato kao Tartupaluk na grenlandskom) nalazi se u sredini kanala Kenedi između Grenlanda i ostrva Elsmer.

Ostrvo Hans je veličine oko 1,3 kvadratna metra i neplodno je. Ostrvo Hans nije naseljeno, iako ga je do 19. veka koristilo starosedelačko Inuitsko stanovništvo u tom području.

Početak "ratnih" dejstava

Godine 1984. kanadski vojnici su posetili ostrvo i postavili kanadsku zastavu, ostavljajući i flašu kanadskog viskija.

Danski ministar za Grenlandska pitanja došao je na ostrvo kasnije iste godine sa danskom zastavom, flašom rakije i pismom u kome je pisalo „Dobro došli na dansko ostrvo“.

Informer

 

Manji granični spor se često smatrao smešnim između dve nacije, a diplomate su pokazivale dobar humor.

Uprkos ozbiljnoj zvaničnoj prirodi stvari, način na koji je sukob procesuiran bio je bezbrižan, što pokazuje i dužina vremena potrebnog za rešavanje spora, ako ništa drugo.

Obe nacije su u prijateljskim odnosima, a takođe su i osnivači NATO-a.

Mirovna konferencija

Kanadski list "Gloub and  izvestio je 10. juna 2022. da su se kanadska i danska vlada naselile na granici preko ostrva, podelivši ga između kanadske teritorije Nunavuta i danske autonomne teritorije Grenlanda.

Rezolucija je nastala tokom ruske invazije na Ukrajinu 2022. Dakle, rešenje teritorijalnog spora između Kanade i Danske trebalo je da stvori simboličan primer drugim nacijama, implicirajući svetu da se zemljišni sporovi mogu rešiti mirnim putem.

Informer

 

Rezolucija je imala nuspojavu da Kanada i Danska imaju kopnenu granicu jedna sa drugom, što znači da obe zemlje više ne graniče samo sa jednom drugom zemljom (SAD i Nemačkom, respektivno).

Rezolucija je ratifikovana u Danskom Folketingu 19. decembra 2023. godine, čime je okončan spor iz danske perspektive.