29.01.2024.

11:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Limun ubija ljutinu, sirće slanoću... Evo kako da spasite previše začinjeno jelo

Sigurni smo da nema osobe kojoj se tokom kuvanja nije desio peh kada je začinjavanje u pitanju. Bilo da se radi o previše soli, slatkoće, kiseline ili ljutine postoji način kako da ipak spasite vaše jelo.

Ako je jelo preslano...

Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, sok od limete ili sirće, a možete i zaslađivač poput šećera, meda ili javorovog sirupa.

Ako recept "dopušta", dodajte mleko, pavlaku za kuvanje ili jogurt, jer oni takođe "ubijaju" so. U narodu postoji još jedan savet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, ali i pirinač, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.

Takođ, budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara, jer sadrže puno soli.

Ako je preslatko...

Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, naseckano sveže začinsko bilje, koricu citrusa ili mrvicu kajenske paprike za slana jela ili instant espreso za slatka jela.

Obični gorki kakao u prahu dodaje gorčinu, pa takođermože balansirati preslatko jelo. Super je i pavlaka za kuvanje ili grčki jogurt, jer redukuju preslatki ukus i daju kremasti neutralni ukus, bilo kojem preslatkom dezertu.

Informer

kuvanje

Ako je hrana previše ljuta...

Kada vam sledeći put pobegne previše čilija ili paprike, pokušajte da ljutinu ublažite s kiselim namirnicama. Limun, sirće ili umak od paradajza izvrsno ubijaju ljutinu.

Maslac od kikirikija ili pasta od susama takođe će umanjiti jačinu jela, a možda vas ugodno iznenade i novi okusi koje nose. Dodavanje bujona ili mleka, takođe pomaže. Osim toga možete dodati i pavlaku ili neki blaži sir.

Ako je previše kisela...

Male količine sode bikarbone postepeno dosipajte u hranu tokom kuvanja, kako biste smanjili kiselost hrane. Često je probajte, sve dok se opor okus hrane ne smanji. 

Možete dodati i šećer, jer on takođe može ublažiti kiselost.