Autor: Informer.rs

30.01.2024.

18:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Najviša temperatura u istoriji Evrope zabeležena 11. avgusta 2021! Nećete verovati gde je srušen jezivi rekord

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija (UN) potvrdila je danas da je temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa očitana na Siciliji pre više od dve godine najviša temperatura zabeležena u istoriji Evrope.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da je ta temperatura na Siciliji zabeležena 11. avgusta 2021. godine, u vreme kada su temperature u velikom delu Evrope bile u velikom porastu, prenosi AP. Ta temperatura nadmašila prethodni evropski rekord od 48 stepeni Celzijusa koji je zabeležen u grčkim gradovima Atini i Elefsini u julu 1977. godine.

Informer

Rendal Serveni, koji Svetsku meteorološku organizaciju izveštava o klimatskim i vremenskim ekstremima, kaže da je potvrda ove temperature usledila nakon dugotrajne istrage koja je zahtevala "pažljivu analizu" agencije.

- Ova analiza potvrđuje alarmantnu tendenciju novih, rekordno visokih temperatura u određenim delovima sveta - rekao je Serveni povodom toga.

Prošla godina je, kako je početkom meseca saopštio Servis za klimatske promene "Kopernik", bila najtoplija otkako se mere globalne temperature u 19. veku, a najverovatnije i u poslednjih 100.000 godina.