01.02.2024.

20:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Kako da se smirite kad vas neko izbaci iz takta? 5 jednostavnih tehnika

Stres i anksioznost su stanja koja većina nas proživljava i po više puta dnevno. Prepoznaje se na mnogo načina, a na to koliko snažno može da nas zakopa u mestu ili izbaci iz koloseka utiču brojni faktori - od pritiska na poslu, gradske gužve, finansija... Često stres deluje toliko moćno da naprosto nismo sposobni da nastavimo sa svakodnevnim aktivnostima, neki se povlače, a neki pak upuštaju u borbu.

- "Borba ili beg" reakcija na stres fizički se manifestuje kroz ubrzan rad srca, preznojavanje, preosetljivost ili nalet adrenalina. Hormon stresa - kortizol, koji organizam u ovom stanju proizvodi, pomaže telu da sačuva energiju, a kada stres prođe, kortizol pada, pa je to razlog što se osećamo iscrpljeno i umorno posle stresnog događaja - objašnjava američki neuropsihijatar dr Karl Hart i predlaže nekoliko jednostavnih tehnika da pomognete sebi prvi sledeći put kad se nađete u takvim situacijama.

Informer

Brojite svaki udisaj i izdisaj

Dišite svesno

Svi dišemo, ali nismo toga svesni. Kad brojimo svaki udisaj i izdisaj, udaljićemo se od uzročnika stresa i napetosti.

Držite kockice leda u ruci

Istraživanje sprovedeno u San Dijegu pokazalo je da držanje kockica leda u ruci može značajno da pomogne u smanjenju neprijatnog osećaja panike i straha. Organizam se fokusira na to da nam je ruka iznenada hladna i odvlači pažnju od uzroka panike.

Informer

Kreativan način da se opustite

Bojanke za odrasle

Jednostavan, a vrlo efkasan način za umanjenje stresa i napetosti jesu bojanke za odrasle. One na suptilan način pomeraju našu pažnju od problema. Sličan efekat imaju i košenje trave, pletenje, vajanje...

Zapišite svoja osećanja

Zapisujte svoja osećanja i misli ili vodite redovno dnevnik. Opišite rečima ono što u tom trenutku osećate.

Informer

Ljubimci kao doktori

Igrajte se s kućnim ljubimcem

Raspoloženje će vam popraviti i igranje sa kućnim ljubimcem.

Čula leče

Miris eteričnih ulja, žvake, slušanje muzike, smeh spadaju u korisne tehnike za odvraćanje pažnje od onog što nas stresira i pomažu da se organizam primiri.