06.02.2024.

21:00

Foto: pexels.com

Magazin

Kopirajte švedski recept za bolji život! Ni malo, ni previše

Skandinavski način života jedan je od najpoželjnijih. Recept za bolji život dali su Danci svojom filozofijom "hygge", u kojoj je najvažnije uživanje u malim, svakodnevnim stvarima, dok je švedski odgovor popularan koncept "lagom", piše "Hafington post".

Moto ovog trenda je "ni premalo, ni previše".

Šveđani nam poručuju da je za sreću najbolje uspostaviti ravnotežu u svemu i biti umeren, a ovo su neke od smernica za primenu tog stila.

1. Minimalno i prirodno

Lagom forsira prirodno i korisno. Naglašava sirovu lepotu nedovršenih površina, pa je lepo da u kući imate neku drvenu stolicu ili klupu na kojoj se vidi majstorska veština.

2. Zelenilo i sveže biljke

Napravite bašticu i negujte biljke. Dovoljno je da zasadite začine u saksije i držite ih na prozoru.

3. Recikliranje

Smanjite bacanje otpadaka i iskoristite još jednom sve što možete pre nego što ga strpate u smeće: papir, karton, koru povrća i voća, pamučne i vunene tkanine... Svaki od tih materijala može da vam posluži u još neku svrhu.

4. Red

Tačno je da se neki ljudi bolje osećaju i dobro funkcionišu u neredu, ali lagom preporučuje red. Pronađite najjednostavnije rešenje za sve sitnice koje se vuku po kući ili se "spotičete o njih". Ukrasne kutije su odlična ideja jer ne zauzimaju mnogo prostora i lepo izgledaju.

5. Zaustavite se

Nema više vina za vas, dovoljno je đinđuva na novogodišnjoj jelki, hvala vam lepo i izvinite, ali taj auto jednostavno previše troši.

Ravnoteža

Tragajte za ličnim lagomom održavajući ravnotežu između posla i kuće, ozbiljnosti i veselja, odmora i akcije. Možda ovakav život nije savršen (savršenstvo je sušta suprotnost lagomu), ali je ugodan. 

 

Tagovi:
zanimljivosti Švedska ravnoteža stil života lagom