07.02.2024.

16:30

Foto: profimedia

Magazin

Jedini tonski zapis glasa Fride Kalo! Vodila je buran život i važila za fatalnu zavodnicu, a ovako je pričala (VIDEO)

Snimke su tražili istoričari, istoričari umetnosti, arhiveri i mnogi drugi istraživači pokušavajući da slože potpuniji portret njenog života. A onda je do otkrića došlo sasvim slučajno.

Dok su katalogizirali epizode stare radio emisije "El Bachiller", stručnjaci iz Nacionalne biblioteke zvuka "Fonoteka Nacional" u Meksiku otkrili su za sada jedini ikada pronađeni snimak glasa Fride Kalo.

Informer

 

U epizodi, koja je snimljena 1955. godine, predstavljen je Fridin suprug, poznati umetnik Dijego Rivera. Čuje se ženski glas koji recituje pesmu pod naslovom "Portret Diega". Iako je umetnica u vreme emitovanja već pokojna, veruje se da je upravo ona žena koja pruža romantičan pogled na izgled i temperament čuvenog Dijega.

- On je ogromno, neizmerno dete, prijateljskog lica i tužnog pogleda. Njegove visoke, tamne, izuzetno inteligentne i velike oči retko se zadržavaju na jednonm mestu. Skoro da hoće da iskoče iz duplji zbog natečenih i izbočenih kapaka poput onih kod žabe krastače - navodi ženski glas.

Iako nije 100% sigurno da glas pripada Fridi Kalo, a to je danas i nemoguće potvrditi, u zvučnim beleškama se navodi da stihove govori slikarka "koja više nije sa nama". Veruje se da je tonski zapis snimljen 1953. ili 1954. kada je Frida još uvek bila živa.