04.03.2024.

09:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Pronađena drevna “prokleta pločica” koja priziva Sotonu!? Zapis koji budi samog đavola

Na severu Nemačke

Na prvi pogled, istraživači su pomislili da je "neugledan komad metala" jednostavno otpad, budući da je pronađen na dnu latrine na gradilištu u Rostoku, gradu na severu Nemačke.

Međutim, kada su ga razvili, arheolozi su shvatili da pločica datira iz 15. veka i pripada umetničkom delu koje sadrži kriptičnu poruku urezanu gotičkim minuskulama, jedva vidljivim golim okom. Poruka je glasila: "Sathanas taleke belzebuk hinrik berith."

Demonski duh

Istraživači su protumačili tekst kao prokletstvo usmereno prema ženi po imenu Taleke i muškarcu po imenu Hinrik (Heinrich) te poziv na Sotonu i Beritha (demonski duh) piše "Srpska cafe".

Iako istraživači možda nikada neće saznati ko su bili ovi ljudi, ponudili su neke ideje o razlozima za loše odnose.

- Je li neko želio prekinuti vezu Taleke i Heinricha? Je li ovo bilo zbog odbačene ljubavi i ljubomore, treba li neko nestati s puta - pitali su istraživači u saopštenju.

Informer

 

- Arheolozi su rekli da je ovaj pronalazak jedinstven, pogotovo jer su slične "proklete pločice" poznate iz antičkih vremena u grčkim i rimskim regijama od 800. pre nove ere do 600. godine posle nove ere - rekao je Jorg Ansorge, arheolog sa Univerziteta Greifswald u Nemačkoj koji je vodio iskopavanje.

Na primer, ploča od olova stara 1.500 godina sa natpisom na grčkom, pronađena u današnjem Izraelu, poziva demone da naude suparničkoj plesačici, dok ploče stare 2.400 godina pronađene u Grčkoj mole božanstva podzemlja da ciljaju nekoliko vlasnika taverni.

Sakrivale se od prokletih

Naše otkriće, s druge strane, može se datirati iz 15. veka. Ovo je zaista vrlo poseban pronalazak - rekao je Ansorge.

Istraživači nisu bili iznenađeni što su pronašli ovaj artefakt na dnu latrine, budući da su "proklete pločice bile postavljane na mesta gde su bile teško ili nemoguće pronaći" od onih koji su bili prokleti, prema saopštenju.

Informer