10.03.2024.

20:00

Foto: pexels.com

Magazin

Što je tanja, više je seksi! Istorija najpopularnije štikle na svetu

Bez obzira na to da li ih obožavate ili mrzite, ne postoji zavodljivija ženska cipela od one s tankom, elegantnom, stileto potpeticom. Ona ne mora obavezno da bude visoka, suština je u njenom obliku.

Naziv je dobila po uskom bodežu "stileto", a Andre Peruđa poznat je kao prvi dizajner ovakvih cipela s vrlo tankim štiklicama, četrdesetih godina prošlog veka. Ove cipele prva je tada nosila poznata francuska pevačica Mistinget.

Osim njihovog izgleda i činjenice da su vrlo tanke, originalne stileto potpetice od drugih su se razlikovale po još jednoj stvari - bile su napravljene od metala, a ne od drveta.

Rože Viver pedesetih godina proslavio se kao dizajner cipela sa stileto potpeticama koje su vrlo seksi.

U vreme hipi pokreta nisu bile popularne. Ženama, koje su u to doba spaljivale grudnjake, nije padalo na pamet da se muče hodajući na štiklama.

Model 'igla'

Slavni Manolo Blanik vratio ih je na scenu 1974. godine, predstavivši svoj seksi model "needle" i mogle su da se kupe samo u pojedinim ekskluzivnim prodavnicama.

Zavodljive stileto štikle bile su popularne osamdesetih godina, dok su ih u devedesetim zamenile glomaznije, udobnije, koje estetski ipak nisu mogle da se mere sa "snagom stileta".

Posle 2000. godine žene su ih ponovno uvele u svoje kombinacije, pa su i dan-danas neizbežne u plakarima modernih žena širom sveta.

Tagovi:
moda istorija stileto cipele štike