18.03.2024.

13:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Suncokret je mudrost, kala - prijateljstvo! Otkrijte koja simbolika se krije iza cveća

Ukoliko volite da svojim dragim osobama poklanjate cveće, prvo pročitajte koju oni simboliku nose, pa ćete se verovatno i lakše odlučiti za određenu vrstu.

Suncokret

Kao što mu i sam naziv kaže, suncokret na prvom mestu simbolizuje sunce. On predstavlja život, nadu, radost i mudrost, pa je idealan poklon za prijateljicu. 

Orhideja

Za orhideju se vezuju razna verovanja. Jedno potiče iz drevne Kine, gde se smatralo da je dobra za plodnost, odnosno da pomaže prilikom začeća. U antičkoj Grčkoj, orhideja se vezivala za žensku populaciju pa je i jedan njen biljni rod (paphiopedilum) dobio naziv prema hramu boginje ljubavi Afrodite. Danas orhideja simbolizuje ljubav, romansu i erotika, pa kada od partnera dobijete ovaj cvet, budite sigurni da vas on mnogo voli.

Informer

orhideja

Lala

Lale predstavljaju buđenje i preporod, pa se često poklanjaju onima koji prolaze kroz neke životne prekretnice, poput promene posla. 

Svaka boja ima svoje značenje ljubičasta - naklonost, crvena - ljubav, bela - čast, žuta - nada.

Ruža

Različite ruže imaju različitu simboliku, od strasti (crvena) i ljubomore (žuta), do čistoće (bela) i nežnosti (ljubičasta).

Kala

Mnogima omiljeno cveće, kale, zapravo predstavljaju duboko poštovanje i prijateljstvo, kao i prefinjenost, ali i plemenitost.