28.03.2024.

22:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Kako najlakše da nađete posao! Ostavite dobar utisak na poslodavca - glavu gore, ruke na bok

Sedam sekundi je sasvim dovoljno da donesemo sud o osobi koju smo tek upoznali, kažu stručnjaci. Držanje tela, pogled, položaj glave i ruku važni su u formiranju utiska pri upoznavanju.

- Ova pravila neverbalne komunikacije trebalo bi da znaju svi oni koji traže posao, jer poslodavci na osnovu stava procenjuju koliko je kandidat siguran u sebe i iskren - kaže profesorka Ejmi Kadi sa poslovne škole Harvard, koja je izdvojila nekoliko saveta.

Informer

 

Ispravite se

Trudite se da stojite i sedite ravnih leđa, ali ne preterujte s ispravljanjem, jer ćete ostaviti utisak uštogljene i izveštačene osobe. Lagano zabacite ramena, uvucite stomak i podignite glavu.

Zauzmite moćnu pozu

Kada želite da izgledate puni samopouzdanja i spremni za obaveze, zauzmete "moćnu pozu": prava leđa, ruke na bokovima. Izbegavajte stavljanje ruku na lice i oko usta jer ovi potezi otkrivaju nervoznu i nesigurnu osobu.

Ne prekrštajte ruke na grudima

Ako se nalazite u društvu samo jedne osobe, ne prekrštajte ruke jer ćete delovati kao osoba koja se brani. S druge strane, ako to uradite u društvu više osoba, pokazaćete da vam je važno šta se oko vas priča.

Informer

 

Gledajte ljude u oči

U svemu treba biti umeren, pa tako i u gledanju sagovornika u oči. Ako izbegavate pogled, odaćete utisak nezainteresovanosti. Ali nije dobro ni preterano da fiksirate sagovornika, jer ćete izgledati zastrašujuće. Stručnjaci kažu da je najbolje da gledate sagovornika u oči kada govorite oko minut i da slobodno možete da skrenete pogled.

Nagnite se prema sagovorniku

Lagano naginjanje prema osobi s kojom razgovarate poručuje da ste zainteresovani šta vam ta osoba govori. Ni tu ne preterujte, jer je neprijatno da se nekome baš unosite u lice, a pristojna razdaljina u poslovnoj komunikaciji je taman tolika da ne osetite, na primer, po sagovornikovom dahu šta je jeo.

Savet plus

Neke osobe se osećaju prijatnije kada tokom razgovora drže nešto u rukama, poput olovke, fascikle. Držite predmete u visini struka, jer što su bliži licu, to se tumači da ste ranjivi i da želite da se zaštitite.