Autor: Informer.rs

20.04.2024.

18:40

Foto: Shuterstock

Magazin

Znate li čemu služi isprekidana linija na staklu retrovizora? Odgovor će vas iznenaditi

Na svakom spoljnom retrovizoru nalazi se isprekidana linija i pozicionirana je na trećini ogledala. Mnogi vozači ne obraćaju pažnju na nju i ne znaju čemu služi, ali ona je zapravo veoma praktična.

Ovakav retrovizor naziva se - retrovizor sa dvostrukom zakrivljenosti. Tačkasta crta deli površinu ogledala na dva dela. A kada postoje dve površine ogledala, veća je vidljivost koju retrovizor pruža, a manja je i mrtva tačka vidljivosti.

Informer

retrovizor

Stoga, kada vozač upravlja automobilom, može da posmatra dinamiku svih vozila iza sebe gledajući samo retrovizor, kako bi bio sigurniji u vožnji.

Osim šireg vidnog polja, ovaj retrovizor ima i funkciju sprečavanja zaslepljivanja. Svi znaju da se danas na putu često koriste duga svetla, pa dok vozimo, a vozač drugog automobila koristi duga svetla, ona udaraju u retrovizor i sprečavaju nas  da jasno vidimo.

Zbog toga retrovizor sa dvostrukom zakrivljenošću osigurava vozača automobila - omogućava mu da ne bude ugrožen drugim svetlima i da jasno vidi put ispred sebe.