23.04.2024.

10:45

Foto: Pixabay

Magazin

Usisava žrtvu ogromnim ustima i vreba iz zasede! Zastrašujuća riba koja je preplašila svet živi u Jadranskom moru (VIDEO)

Znamo da je svet oko nas pun zanimljivih stvorenja, a iz jednog akvarijuma predstavili su jedno baš takvo biće. Jasno, radi se o stvorenju koje živi u moru, jer more u svojim dubinama ima najviše takvih. Reč je o ribi kovaču (Zeus faber) koja se hrani na vrlo zanimljiv način.

Budući da ne pliva brzo, čeka plen iz zasede, zatim razvlači usta do polovine dužine svog tela i usisava plen.

- Kovač je oportunistički predator koji se, kako u prirodi tako i u zatočeništvu, hrani isključivo živim organizmima, najčešće ribom. Postoji korelacija između njegove veličine, otvora usta i prosečne veličine plena. Mlađe jedinke se hrane manjim ribama, a veće girama, vučićima, a preferiraju i ribe iz dubljih voda kao što su krudele. Ponekad lovi i beskičmenjake, posebno lignje i rakove - istakli su iz akvarijuma, piše jutarnji.hr.

Najčešće živi a dubini od 50 do 140 metara, a rasprostranjen je od istočnog Atlantika do Japana i Australije. Što se tiče Jadranskog mora, kovač se može naći u svim njegovim delovim, što još dodatno zastrašuje ljude koji vole da izaberu ovo more kao destinaciju za letovanje.