18.05.2024.

10:21

Foto: Shutterstock

Magazin

Neman iz dubina! Otkriveno novo misteriozno stvorenje bez očiju! (FOTO)

Istraživači su otkrili novu vrstu pećinske ribe koja živi duboko u podzemnim tokovima rečnog sistema Vujiang. Riba koju su pronašli je slepa sa očima koje se pojavljuju kao crne tačke ispod kože, piše Daily Mail.

Istraživači su ovu pećinsku ribu nazvali "Guiiang Golden-line Barbel" po nekoliko blisko povezanih vrsta mrene sa zlatnim linijama, kao i gradu Guiiang, koji se nalazi u blizini reke u kojoj je pronađena.

- Raznolikost ribe u slivu reke Jangce grada Guijang, najurbanizovanijeg područja Guidžoua, dugo je potcenjena, rekli su istraživači.

Pronađeno je čak 66 srodnih vrsta riba Sinociclocheilus koje žive u slivu Biserne reke južno od Guidžoua, ali samo šest vrsta je pronađeno u basenu reke Jangce u Guidžouu i njenoj lokalnoj pritoci reke Vuđiang.

Tim za istraživanje riba sumnjao je da će se još više neotkrivenih vrsta ribe naći u ogromnim rečnim pećinama sistema Vujiang.

Geologija ovog rečnog sistema Vujiang u centralnoj provinciji Guizhou je uglavnom krečnjak i druge karbonatne stene poznate kao "kraš", koje se lako rastvaraju u vodi stvarajući drenaže i vrtače širom ovog regiona južne centralne Kine.

 - Slično slivu Biserne reke, rečni sistem Vujiang takođe pokazuje ekstenzivne i dobro razvijene kraške forme -  napisali su naučnici u svojoj novoj studiji, "što je obezbedilo dobre uslove za formiranje podzemnih rečnih sistema."

Guiiang Golden-line mrena može da naraste do oko 12 centimetara.