20.05.2024.

14:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Najotrovnija riba na svetu pliva Jadranom! I najmanja greška u pripremi ove ribe može biti fatalna pri konzumaciji

Ipak, teško da će naši susedi krenuti u lov na fugu. Naime, i najmanja greška u pripremi ove ribe može biti fatalna za onoga ko je konzumira. Problem je u tome što su creva i jetra ove ribe toliko otrovni da čak i u tragovima mogu biti smrtonosni za osobu koja ih pojede.

Na primer, jedna riblja jetra može da usmrti petoro odraslih muškaraca zbog tetrodotoksina, koji je 1.200 puta otrovniji od cijanida. Otrov deluje brzo, prvo utrne lice, a telo se zatim parališe.

Informer

 

Riba balon je drugi najotrovniji kičmenjak na svetu, prva je zlatna otrovna žaba (jedan miligram otrova s kože zlatne otrovne žabe može ubiti 22.000 miševa).

Iako je od davnina poznato kako je balon otrovan, svejedno svake godine milioni ljudi stavljaju svoj život na kocku u "japanskom ruletu" jer žele da probaju ovaj uzbudljivi specijalitet. Srećom, japanske vlasti traže rigoroznu obuku za sve kuvare koji odluče da se uhvate ukoštac s otrovnom ribom. Nakon dve do tri godine učenja kod majstora za pripremu fugua odlaze na ispit, koji položi tek polovina kandidata.

Kako se priprema najotrovnija riba na svetu? Kuvari ribu čiste na posebnom poslužavniku koji mora biti jasno obeležen kako ne bi došlo do zabune u kuhinji. Prvo pažljivo seku glavu, zatim odvajaju kožu i otrovne iznutrice.

Informer

 

Fugu se u Japanu smatra zimskom poslasticom, a vrhunski restorani taj užitak naplaćuju od 200 pa evra naviše. Osim samom čišćenju ribe, velika pažnja se poklanja dekoraciji, pa tako pred gosta dolaze tanko narezani komadi ribe u oblicima latica, planine Fudži, paunova, kornjača i leptira. I dok priprema traži naučni pristup, dekoracija je čista umetnost.

Osim samog ukusa, za koji poznavaoci kažu da je specifičan, još je važnija tekstura koja se posebno ceni. Ipak, ljudima koji se odluče da probaju fugu najčešće kažu da im je glavni razlog za ovu avanturu osećaj koji izaziva skok rasta adrenalina kako se približava trenutak konzumiranja.