03.06.2024.

14:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Najopasniji predator koji je ikada živeo! Obeležio je jednu epohu kao najimpresivnije stvorenje svog vremena (FOTO)

Živeo je pre oko 2,5 miliona do 10.000 godina, tokom pleistocena.

Smilodon je imao ogromne, zakrivljene očnjake, duge do 28 cm. Ovi očnjaci su bili vrlo efikasni za probijanje mekog tkiva i ubijanje velikog plena.

Karakteristične vrlo snažne prednje noge, omogućavale su mu da obori i drži veliki plen. Snažni mišići prednjih nogu su mu davali dodatnu snagu u borbi i hvatanju plena.

Informer

 

Smilodon je lovio iz zasede, koristeći se gustim vegetacijama i prikradanjem kako bi iznenadio svoj plen. Njegova taktika lova bila je vrlo efikasna za hvatanje velikih herbivora.

Bio je veliki predator, težak do 300 kg i dugačak oko 1,75 metara. Njegova veličina i snaga činili su ga izuzetno opasnim.

Njegova građa tela bila je prilagođena za kratke, snažne napade, sa snažnim vratom i čeljustima koje su omogućavale duboko zagrizanje.

Iako je Smilodon bio izuzetno opasan predator, teško je reći da li je bio najopasniji ikada. Postojali su mnogi drugi strašni predatori u različitim erama praistorije, poput Tiranosaurusa Reksa u doba dinosaurusa i Megalodona u okeanima. Opasnost predatora zavisi od mnogih faktora, uključujući njihov ekosistem, plen i taktičke prednosti.

Informer

 

U svakom slučaju, Smilodon je bio vrhunski predator svog vremena i jedno od najimpresivnijih stvorenja u praistorijskoj fauni.