10.06.2024.

09:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Seljane je čekao u mlinu i hranio se njihovom krvlju! Srpski vampir koji i danas ledi krv u žilama još uvek živi - evo kako se povampirio

Njegova priča je prepletena sa strahovima, misterijama i folklorom, čineći ga jednim od najzanimljivijih i najozloglašenijih vampira Balkana.

Vampiri su neizostavan deo balkanskog folklora, a priče o njima prisutne su u mnogim kulturama širom sveta. U srpskoj tradiciji, vampir nije samo strašan stvor iz noćnih mora, već i simbol kolektivnih strahova i sujeverja.

Među mnogim pričama o vampirima, legenda o Savi Savanoviću zauzima posebno mesto. Sava Savanović je najpoznatiji srpski vampir, čija priča datira iz 18. veka i vezuje se za mlin u selu Zarožje, nedaleko od Bajine Bašte.

Informer

 

Verovanja o Savi Savanoviću

Prema legendi, Sava Savanović je živeo u mlinu na reci Rogačici, gde je noću napadao i pio krv od seljana koji su dolazili da melju žito. Mlin, poznat kao Savin mlin, postao je sinonim za strah i neizvesnost. Seljani su verovali da je Sava postao vampir nakon smrti i da se povampirio zbog nedostatka mirnog počinka ili zbog nezadovoljenih zemaljskih potreba.

Natprirodne sposobnosti

Vampir Sava Savanović, kao i drugi vampiri iz srpske tradicije, imao je sposobnost da se transformiše u različite oblike, poput životinja (naročito vukova i slepih miševa) i magle. Takođe se verovalo da je izuzetno snažan i neuništiv, osim ako nije bio pogođen specifičnim metodama za uništavanje vampira, kao što su drveni kolac kroz srce, sečenje glave i paljenje tela.

Informer

 

Zaštita i odbrana

Seljani su koristili razne načine kako bi se zaštitili od vampira. Beli luk, sveta voda, ikone i krstovi bili su uobičajeni načini odbrane. Takođe, verovalo se da vampiri ne mogu preći tekuću vodu, što je davalo dodatnu važnost rekama i potocima kao prirodnim barijerama. Priče o Savi Savanoviću dodatno su podsticale lokalna verovanja o vampirima i uticale na običaje i rituale zaštite.

Informer

 

Legenda o Savi Savanoviću je više od puke priče o vampiru, ona je deo kulturnog nasleđa koje oslikava strahove, verovanja i običaje naroda ovog regiona. Iako danas služi više kao turistička atrakcija i inspiracija za književna dela, poput romana "Strah i njegov sluga" Milovana Glišića, mit o Savi Savanoviću ostaje živa priča koja nastavlja da intrigira i inspiriše mnoge generacije.