Autor: Informer.rs

12.06.2024.

13:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Tinejdžer napustio kuću i već dve godine živi u vozu! Odgovara mu život na šinama, ali jedna stvar je baš problem (VIDEO)

Lase Štolaj je pre dve godine napustio udoban život u porodičnoj kući i zamenio ga životom na šinama.

Krenuo je na put iz malog grada u Nemačkoj na dalekom severu, a do sada je prešao neverovatnih 650.000 kilometara, što je ekvivalent obilaska Zemlje više od 15 puta. Lase je proveo u vozovima više od 6.700 sati.

- Sviđa mi se što mogu samo da gledam kroz prozor dok putujem i gledam kako pejzaž brzo prolazi... i činjenicu da mogu da istražim svako mesto u Nemačkoj - dodao je Lase.

On, inače, putuje samo sa rancem i živi uglavnom od pice i supe koje -- kao vlasnik propusnice za voz -- dobija besplatno od nemačkog železničkog operatera.

Najveći trošak od 5888 eura bila je karta za prvi razred nemačkih železnica, koju je nabavio sa popustom.

Zahvaljujući toj pretplati se besplatno hrani i pere odeću u kupatilima, a zatim je u vozu suši tokom noći. 

Navikao je da spava na sedištima prvog razreda koji su mu postali toliko udobni da mu je teško da zaspi u normalnom krevetu.

Informer

voz

Inače Lase i radi u vozu. Završio je srednju školu, a zatim je pronašao posao  kao samostalni developer. Radi za mali startap, i opušteno radi u vozu.

Zanimljivo je i da je ovaj tinejdžer samo nekoliko puta putovao vozom pre no što je odlučio da živi u vozu. On je, naime, nakon srednje škole gledao dokumentarac o čoveku koji je živeo u vozovima.

- Pomislio sam da bih mogao i ja tako da živim - rekao je Lase.

Roditelji su ga u početku odgovarali od toga. Ali, pošto je Lase bio uporan, oni su ga na kraju podržali.  

Informer

voz

U početku mu nije bilo lako. Bilo mu je teško da spava u vozu i često se vraćao roditeljima. U međuvremenu se navikao na život u vozu, a čak je i pronašao devojku na železničkoj stanici u Kelnu.

Lase kaže i da život u nemačkim vozovima nije uvek jednostavan. 

- Kašnjenja i drugi problemi su svakodnevni - rekao je Lase.

A na pitanje koliko dugo još namerava da živi u vozu, odgovorio je:

- Možda godinu dana, možda pet. Za sada se dobro zabavljam i svaki dan otkrivam nove stvari - rekao je Lase, a prenosi RTL Today.