Autor: Informer.rs

06.07.2024.

11:30

Foto: pexels.com

Magazin

Danas je Međunarodni dan poljupca! Obeležava se širom sveta, a evo kako je sve počelo

Trenutni svetski rekord u dužini poljupca je 58 sati, 35 minuta i 38 sekundi.

U proseku ljudi provedu oko 400 sati ljubeći se, a minut jednog strastvenog poljupca sagori kalorija koliko i minut brzog hoda.

Informer

 

Prvi tragovi u istoriji vezani za ljubljenje javljaju se 15 vekova pre nove ere. Tada je ljubljenje bilo povezano sa mirisom. U dokazima iz 1.500. godine p.n.e. poljubac je opisan kao njuškanje.

Kralj Henri VI je 1439. godine zabranio ljubljenje u Engleskoj, a u Napulju se u 16. veku čak kažnjavalo i smrću.

Strogi zakoni postoje i danas.

U islamskim zemljama možete da završite u zatvoru zbog izliva nežnosti u javnosti, ali i u mnogim zemljama nije baš poželjno da se javno ljubite. Tako da, pre no što otputujete negde, raspitajte se kakvi su običaji i pravila.

Informer

 

U toku ljubljenja dolazi i do biološke razmene informacija. Tela proveravaju da li se miris, ukus i dodir slažu sa drugom osobom.

Savetnik za parove, Jakob Lukas, otkrio je neke neverovatne činjenice o poljupcu:

- Strastveno ljubljenje može dovesti do toga da koristimo više mišića u telu, a neke studije su sugerisale da se može sagoreti čak 26 kalorija u minuti, što je preko 100 kalorija za manje od pet minuta - rekao je Lukas.

Informer

 

Usne u sebi imaju nervne završetke koji šalju signale mozgu svaki put kada dođe do poljupca. Tada se oslobađaju hormoni sreće serotonin i dopamin.

A kada spojite usne sa vama posebnom osobom, ubrzavaju se puls i metabolizam, što je odlično za opšte zdravlje.