Autor: Informer.rs

17.08.2024.

16:00

Foto: Shuterstock

Magazin

U sefovima jedne banke u Italiji nalaze se kolutovi sira! Evo zbog čega

Poslovanje banke postalo je fenomen, ali i veliki podstrek proizvođačima da nastave sa svojom delatnošću.

Kolutovi sira u sefu banke

Italijanska banka prihvata parmezan kao zalog za kredite. Na taj način nastavlja da finansira proizvođače sira u severnoj Italiji. U dva skladišta ove banke nalazi se oko 440.000 kolutova sira u vrednosti od 132 miliona evra.


Još od 1953. godine, banka Kredito Emiliano u Severnoj Italiji posluje na veoma nesvakidašnji način: u njenim sefovima u trezoru se, umesto zlatnih poluga, dragog i poludragog kamenja i vrećica sa dijamantima nalaze kolutovi parmezana - lokalnog specijaliteta koji je proslavio čitavu regiju. 

Informer

- Sir parmezan koristi se kao finansijsko sredstvo još od srednjeg veka - objasnio je  Leo Bertoci, predsednik Udruženja proizvođača sira Parmiđano-Ređiano.

- Svaki kotur sadrži približno 550 litara mleka, a zbog činjenice da sir stari godinama, proizvođačima je neophodno dodatno finansiranje kako bi mogli da nastave da ga proizvode -objasnio je Bertoci.

Tako se došlo na ideju da se koturovi parmezana koriste kao zalog, pri čemu banka snosi potpunu odgovornost za njegovo držanje i kontroliše uslove u kojima sir stari.

Statistika kaže da proizvođači čak 80 procenata kredita otplate sirom, dok samo mali deo kamate isplate novcem, prenosi New York Times.