Autor: Informer.rs

20.08.2024.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Jedno dugme smanjuje potrošnju goriva! Svi automobili ga imaju, a mnogi ne znaju za šta zaista služi!

Mnogi vozači ne koriste pravilno jedno skriveno dugme u automobilu, koje može značajno smanjiti potrošnju goriva.

Dugme za recirkulaciju vazduha u kabini je često zanemarena funkcija. Kada ga koriste, vozači često nisu sigurni kako i kada je najbolje da ga aktiviraju.

Kako pravilno koristiti dugme za recirkulaciju?

Informer

 

Preporuka je da ga uključite leti, a isključite zimi. Ovo dugme preusmerava vazduh unutar kabine, umesto da uvlači spoljašnji. Kada je napolju vruće, recirkulacija omogućava da klima uređaj hladi unutrašnjost brže i efikasnije, štedeći pri tom energiju i smanjujući opterećenje na sistem klimatizacije.

Ako je auto stajao na suncu, pre uključivanja recirkulacije spustite prozore kako biste oslobodili vreli vazduh iz kabine. Takođe, recirkulacija je korisna u gužvama, bilo leti ili zimi, jer smanjuje unos zagađivača i ugljen monoksida iz spoljašnjeg vazduha, što može poboljšati kvalitet vazduha u kabini za oko 20 odsto, prenosi "Mondo". 

Ovo dugme, koje ima gotovo svaki automobil, može značajno smanjiti potrošnju goriva. Klima uređaj koristi snagu motora u dizel i benzinskim automobilima, a bateriju u električnim vozilima, što povećava potrošnju. Korišćenjem recirkulacije smanjuje se opterećenje motora i baterije, što vodi ka nižoj potrošnji goriva.