Autor: Informer.rs

20.08.2024.

14:00

Foto: printskirn x

Magazin

Umrla je najstarija žena na svetu u 117. godini! Marija je osetila da je došao kraj - Ove reči su sve naježile!

Marija Branjas, Španjolka rođena u Americi koja se smatra najstarijom osobom na svetu, umrla je u 117. godini, saopštila je danas njena porodica.

Gerontološka istraživačka grupa, koja proverava detalje ljudi za koje se smatra da imaju 110 ili više godina, navela je Branjas kao najstariju osobu na svetu, nakon što je prošle godine umrla francuska časna sestra Lusil Rendon u 118. godini, prenosi AP.

Branjas je rođena u San Francisku 4. marta 1907, pre nego što se njena porodica vratila u Španiju kada je bila mlada. U vreme smrti živela je u staračkom domu u katalonskom gradu Olotu. Njen nalog na X zove se "Super katalonska baka".

- Stara sam, veoma stara, ali nisam idiot - pisalo je u opisu njenog naloga.

Lekari nisu imali mnogo posla oko Marije, jer joj je zdravlje bilo sasvim u redu. No, ona je izjavila nekoliko dana ranije da se oseća slabom.

- Bliži se i moje vreme. Ne plačite, ne volim suze. I, što je najvažnije, ne tugujte za mnom. Gde god da odem, biću srećna - napisali su na porodičnom profilu kao njene reči koje je želela da uputi pratiocima.

Na njeno mesto kao najstarija osoba na listi Gerontološke istraživačke grupe je Japanka, Tomiko Itoka, koja ima 116 godina.

Živela je poslednje dve ecenije u domu za stara lica u Olotu u Španiji, gde je proslavila svoj 117. rođendan u martu ove godine.