21.08.2024.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Domaćice Juge su ove veštine imale u malom prstu! Danas ih retko ko poznaje, starije generacije ih se rado sećaju

Sigurno ste se barem jednom zapitali kako su naše majke i bake, ili barem većina njih u bivšoj Jugoslaviji, uspevale da rade, održavaju domaćinstvo, brinu o deci i još da pronađu vreme za sebe. I sve to nekako opuštenije i s manje stresa nego što mi danas proživljavamo uz posao i porodicu.

Evo kako je nekada, u Jugoslaviji, izgledala jedna prosečna nedelja ili mesec u domaćinstvu i šta su naše majke i bake svakodnevno radile. 

Posteljina se prala i kuvala u loncu 

Prilikom kupovine posteljine danas smo naviknuti da biramo između raznih materijala, boja i dezena. Ali, nekada je posteljina bila bela. Kako bi se održala njena belina, iskuvavala se satima u loncima uz sapun i sodu bikarbonu. Spominje se kako su tokom zime domaćice znale da dodaju čak i so, kako se posteljina prilikom sušenja ne bi zaledila, dok ranije generacije nisu ni prale posteljinu u hladnim mesecima.

Otkuvavao se tek donji veš i dečje platnene pelene. Prve mašine za veš pojavile su se u šezdesetima, ali su građanima postale dostupne tek koju deceniju kasnije. Ako je domačinstvo bilo opremljeno mašinom, brojne domaćice su "tepale" uređaju.

Informer

 

Štrikalo se i vezlo 

Danas na internetu postoje forumi na kojima se objašnjava postupak pletenja odeće. Ipak, ranije se sve štrikalo, od haljine do stolnjaka. Takođe, pocepana odeća uvek se krpila, pa čak i čarape, a često se rupa na odevnom komadu prekrivala i vezom. Pojavom šivaćih mašina žene su šile odeću za sebe i ukućane, a materijal se kupovao na veliko. Farmerke su postale veliki hit, pa su se dekorativnim krpicama "krpile" i one koje nisu bile pocepane.

Informer

 

Pravio se domaći hleb i sir 

Žene su znale da iskoriste mleko, pripremajući domaći sir, surutku, kefir, kiselo mleko, maslac... Takođe, pekle su domaći hleb te razne slane i slatke zalogaje.

Informer