27.08.2024.

15:00

Foto: youtube/prinstcreen/Good Morning America/Shutterstock

Magazin

Pao sa kruzera i probudio se u vodi sa ajkulama! 20 sati proveo u agoniji, spašen sekund pre umiranja (VIDEO)

Džejms Majkl Grajms 2022. uživao je sa porodicom na putovanju kruzerom uoči Dana zahvalnosti. Nakon zabavnog takmičenja u sviranju vazdušne gitare, gde je i pobedio, Grajms je otišao do toaleta oko 23 časova te večeri.

Međutim, ono što se dogodilo nakon toga ostaje misterija do danas, jer sledeće čega se ovaj mladić seća jeste da se probudio u vodi okružen ajkulama negde u blizini Meksičkog zaliva, kako se kasnije ispostavilo. Područje u kom se obreo poznato je po tome što se tu kreće veliki broj ajkula.

- Sledeće što znam jeste da sam se osvestio i da sam bio u vodi, bez broda na vidiku - rekao je Grajms za "Good Morning America".

Činjenica da se obreo u dubokom moru suočen sa brojnim opasnostima nepredvidim strujama, ajkulama, meduzama i ostalim morskim stvorenjima, bila je dovoljna da se pomiri sa sudbinom i prihvati smrt. Ali, ovaj 29-godišnjak tada je čvrsto odlučio da će se iz svega izvući živ.

- Osećao sam kao da mi je data šansa... Taj pad je mogao da me ubije, ali sam tada pokušao da ostanem pozitivan. Kada si tu gde jesi, znaš da si još uvek živ sa razlogom. Dakle, sve što treba da uradiš jeste da plivaš i preživiš. Nadao sam se da će početi da me traže i da će me na kraju pronaći - ispričao je ovaj Amerikanac.

- Moj najveći strah bio je da se ne udavim, pa sam sebi obećao da neću prestati da plivam. U narednom satima naišao sam na dva roja meduza koje su me pošteno opekle po nogama, rukama i vratu. U jednom trenutku uočio sam peraje na oko pet metara od mene, a to stvorenje mi se približavalo. Zaronio sam i otvorio oči da vidim šta je. Nisam siguran da je to bila ajkula, ali me je udarila u nogu i ja sam se brzo pomerio. Nikada se nije vratila. Kada je sunce zašlo, ja sam uočio dva broda i satima plivao do njih. Toliko sam izgoreo od sunca da sam drhtao kada je pala noć. Ubeđivao sam sebe da moram da stignem do jednog od ta dva broda. Nisam siguran koliko još snage imam - dodaje on.

Informer

 

Džejmsova porodica nije shvatila da je nestao čitavih 12 sati nakon što je poslednji put viđen, što je dodatno otežalo situaciju. Kada su konačno shvatili da ga nema, odmah su alarmirali posadu, koja je dalje obavestila američku obalsku stražu o incidentu.

Neverovatno, ali istinito, Grajms je pronađen živ i čitav 20 sati nakon što je pao sa broda! On je tokom ovih 20 sati, sigurno najdužih u njegovom životu, uspeo i da se izbori sa glađu tako što je pojeo štap koji je plutao, a za koji veruje da je bio bambus.

Opisao je i trenutak kada je video kako helikopter nadleće iznad njegove glave i približava se kako bi ga spasio.

- Prva stvar koju sam rekao spasiocu bila je: "Nemam ništa na sebi", jer sam skinuo sve sa sebe, a on mi je rekao: "To je u redu". Samo sam mislio: Hvala. Ti si anđeo čuvar koji je došao da me spasi - istakao je Džejms za medije.

Spasioci su naknadno istakli da su mladića doslovce "sekunde delile od smrti" i da je bio na ivici kolapsa, te da je spašen u poslednji čas.