28.08.2024.

10:00

Foto: wikipedia

Magazin

Istina izašla na videlo! Jedan od najslavnijih pisaca lagao o svojoj ženi - pisma sve otkrila

Engleski pisac viktorijanskog doba Čarls Dikens lažno je tvrdio da je njegova supruga Ketrin bila "hladna žena i nebrižna majka" kada je ostavio zbog glumice tinejdžerke, Elen Ternan, pokazala su pisma koja je objavio britanski list Tajms.

Pisma koja je otkupio Muzej Čarlsa Dikensa pružaju dokaz da je Ketrin bila daleko od hladne i bezbrižne žene kako ju je muž opisivao i pokazao da je ona bila majka koja je pokušavala da brine o svojoj deci.

Informer

Čarls Dikens

Pisma koja je Ketrin slala svom sinu Edvardu Dikensu nakon što se preselio u Australiju sa 16 godina, sakupio je vlasnik knjižare Fojl.

- Ova pisma pokazuju da su tvrdnje Čarlsa Dikensa bila daleko od istine - rekla je kustos u Muzeju Čarlsa Dikensa, Ema Harper.

Pošto je ostavio suprugu zbog mlade glumice, u pokušaju da spreči bilo kakve posledice u javnosti, Dikens je napisao takozvano "Violated Letter" za svog menadžera da ga pokaže ljudima.

Informer

 

Pismo se proširilo Engleskom i sugerisalo je da je Ketrin zanemarivala njihovu decu. Prema oceni Tajmsa, najdirljivije je pismo koje je Ketrin poslala sinu na Badnje veče 1878, dok je umirala od raka, kada je napisala da se nada da će bolest ipak proći. Umrla je naredne godine.

Pisma su izložena u Muzeju Čarlsa Dikensa u ulici Dauti u Londonu do 10. novembra.