05.09.2024.

18:30

Foto: profimedia

Magazin

Ovo je najskuplji poklon koji je dobio Tito! Šokiraćete se o čemu je reč - čuva se u Muzeju Jugoslavije i vredi milione

Naime, pokloni koje je Josip Broz Tito dobijao tokom svoje vladavine danas čine kolekciju neprocenjive vrednosti, ali u njoj se posebno ističu četiri kamenčića pored kojih ste verovatno prošli u Muzeju i ne primetivši ih. Upravo su oni najskuplji poklon koji je Tito dobio.

- Četiri kamenčića koje su Nil Armstrong i Baz Oldrin doneli sa Meseca, a Ričard Nikson ih poslao Josipu Brozu Titu 1970, vrede neverovatnih 500.000 dolara, prema proceni NASA. Kamenčići koji su poslati narodu Jugoslavije, nalaze se u Muzeju Jugoslavije - navodi istoričarka Nevena Kovačević na Instagram stranici "putevima srpske istorije".

Ona je otkrila i kako su ovi vredni kamenčići završili kod nas.

- Pre nego što su kamenčići stigli u Jugoslaviju, nju su posetili astronauti koji su bili na mesecu što je bila velika čast. Trojica astronauta su od Tita dobili Orden Jugoslovenske zvezde s lentom, provozala su se otvorenim autom centrom Beograda. Tim povodom je u Beogradu bilo veliko slavlje i mnogo ljudi je izašlo na ulice da vidi ovo dešavanje. Nikson je naredne godine poslao kamenje u Jugoslaviju. Pored kamenja od ogromne vrednosti, astronauti su doneli zastavu FNRJ koja je putovala sa njima na Mesec i vratila se. To što je Nikson narodu Jugoslavije poklonio kamenčiće s Meseca, a trojica astronauta posetila Jugoslaviju, jedinu komunističku zemlju na njihovoj ruti, govori o jedinstvenoj poziciji koju je Jugoslavija imala u toku Hladnog rata - navela je Nevena Kovačević.

Informer