08.09.2024.

13:36

Foto: @worldknodelday

Magazin

Petu godinu za redom knedle slave svoj Svetski dan! Mini jubilej jedne od najstarijih poslastica

Ideja koja je potekla iz Srbije sve više poprima internacionalni karakter, a sa razvojem brojnih prodavnica fokusiranih na ovaj specijalitet knedle postaju sve dostupnije, a sa novim ukusima i interesantnije. Inicijatori ove ideje pozivaju vas da se pridružite proslavi svetskog dana i kod kuće pripremite knedle sa šljivama!

U nedelju 08. septembra knedle će proslaviti svoj mini jubilej, petu godišnjicu svetskog dana posvećenog ovoj poslastici.

Informer

 

Knedle - tradicija u kojoj su uživale generacije i generacije ljudi širom sveta, a među njima i Nikola Tesla, Mocart i car Ferdinand, poslednjih godina doživljavaju pravu renesansu! Ovo jelo koje je popularno širom Evrope, postalo je predmet zanimanja brojnih vrhunskih kuvara koji  svojom kreativnošću maltene svakoga dana donose neke nove kombinacije ukusa. 

Tako su od onih najjednostavnijih sa šljivama i kajsijama, napomenućemo ništa manje popularnim i dan danas, nastale knedle sa različitim punjenjima poput onih sa pistaćima, egzotičnim voćem poput marakuje, yuzu-a, maline sa slatkim sirom, slanih varijacija sa pršutom i rukolom, različitim vrstama sireva, spanaćem i brojnih drugih ukusa. Pored razvoja različitih ukusa, recimo da je u Italiji pokrenut i festival posvećen knedlama, na kome je i Srbija ove godine imala svoje predstavnike koji su organizatorima prezentovali proizvode. Knodelfest se održava na Dolomitima u mestu Imer sa oko 1.000 stanovnika, a koji je ove godine posetilo preko 40.000 ljudi tokom dva dana što dovoljno govori o povratku tradicije na velika vrata!

Informer

 

Da je naša zemlja ozbiljno pozicionirana na svetskoj "knedla" mapi govori i činjenica da je upravo ideja za pokretanje svetskog dana došla iz Srbije, a koju su brojne druge zemlje danas prihvatile i obeležavaju ovaj dan.  

Kako je reč o mini jubileju koji knedle slave, iz jedne od specijalizovanih prodavnica za knedle u Bežanijskoj ulici najavljuju da će ovaj put Svetski dan obeležiti sa knedlama od koje je sve i počelo knedlama sa svežim šljivama, baš onakvim kakve su pripremale naše bake. 

Informer