Autor: Informer.rs

12.09.2024.

20:00

Foto: Foto: Shutterstock

Magazin

U malom brazilskom gradu rađa se najviše blizanaca na svetu! Naučno istraživanje objasnilo je ovaj fenomen

Godinama se u brazilskom gradu Kandido Godoi rađao neobično veliki broj blizanaca. Ovaj fenomen zaintrigirao je ne samo meštane, već i čitav Brazil.

Počele su da kruže različite teorije - od toga da tamošnja voda ima tajni sastojak do toga da je to posledica eksperimenta zloglasnog nacističkog lekara Jozefa Mengelea. 

Područje blizanaca

U ovom gradu na jugu Brazila živi oko 6. 500 stanovnika. 

Zanimljivo je da je između 1959. i 2014. godine od ukupnog broja trudnoća bilo čak 35 odsto blizanačkih trudnoća. To je najveći udeo blizanaca među novorođenim bebama na celom svetu.

Još jedna stvar koja je neobična jeste što se većina blizanaca rađa sa plavom kosom i plavim očima, što je potpuno neočekivano i netipično za područje Brazila.

Informer

Stanovnici grada svesni su ovog fenomena, pa u to ime svake godine održavaju festival na kome se okupljaju blizanci iz celog regiona.

Postoje dve teorije

Prva teorija koja pokušava da objasni ovaj fenomen zasniva se na istrazi argentinskog novinara i istoričara Horhe Kamarasa, koji je svoje uvide i saznanja objavio u knjizi "Mengele".

Ova knjiga bavi se eksperimentima nacističkog lekara koji su sprovedeni 60-ih godina prošlog veka u Brazilu, nakon što je Jozef Mengele posle kraja Drugog svetskog rata pobegao u Latinsku Ameriku.

Jedan od njegovih ciljeva bio je i da dokaže navodnu superiornost takozvane arijevske rase. On se nije libio da sprovede najsurovije ideje kako bi sproveo svoj eksperiment. Bio je opsednut i identičnim blizancima i verovao je da treba da otkrije tajnu blizanačkih trudnoća kako bi mogao da utiče na uvećanje takozvane arijevske rase.

Informer

 

Istraživanje je razrešilo misteriju

Druga teorija nastala je na osnovu detaljnog naučnog istraživanja. 

Istraživanje stanovništva pokazalo je da eksperimenti nacističkog lekara nemaju nikakve veze sa velikim brojem blizanaca.

Naime, ustanovljeno je da većina ljudi u gradu potiče od male grupe predaka i to imigranata sa nemačkog govornog područja. To znači da stanovnici imaju mnogo zajedničkih genetskih karakteristika.

Stručnjaci ovaj genetski efekat nazivaju "efektom osnivača". On se odnosi na stvaranje nove populacije od strane malog broja pojedinaca, što nije uobičajeno u ljudskoj rasi.

Gen koji ima mnogo stanovnika grada Kandido Godo je TP53. Istraživanje je pokazalo da većina žena koje su  rodile blizance u ovom gradu imaju upravo taj gen. Stručnjaci pomenuti gen povezuju sa plodnošću i većom verovatnoćom za rađanje blizanaca.

Takođe, istraživači su otkrili da je visoka stopa blizanačkih trudnoća prethodila Mengeleovom dolasku u Brazil.

Istraživanje je objavljeno u časopisu National Library of Medicine.