03.10.2024.

16:12

Foto: profimedia

Magazin

Tužne vesti! Oglasio se princ Vilijam

U emotivnoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama Kensingtonske palate, princ je izrazio tugu zbog smrti gospodina Gardnera, ističući njegovu značajnu ulogu u rušenju rasnih barijera i doprinos zajednici.

Alford Gardner je 1948. godine, tri meseca nakon što je stigao iz Jamajke na HMT Empire Windrush, osnovao prvi britanski kriket klub u Lidsu. Njegova strast prema kriketu ostavila je neizbrisiv trag, a princ Vilijam je naglasio kako je Gardner bio ključna figura u karipskoj zajednici u Zapadnom Jorkširu, čije su akcije inspirisale mnoge.

- Tako mi je žao što sam čuo za smrt Alforda Gardnera. Bio sam oduševljen što sam proveo vreme s njim prošlog leta i čuo njegovu priču. On ostavlja iza sebe nasleđe na koje ćemo svi biti ponosni i biće upamćen po svojoj toplini, hrabrosti i nepokolebljivoj ljubavi prema kriketu-   napisao je princ.

Osim svog doprinosa kriketu, gospodin Gardner je služio u Kraljevskim vazduhoplovnim snagama kao inženjer i motor-mehaničar tokom Drugog svetskog rata. Njegova životna priča simbolizuje hrabrost i izdržljivost, kako u vojsci, tako i u civilnom životu.

Princ Vilijam je prošlog oktobra posetio gospodina Gardnera u njegovom domu u Lidsu za ITV-jev snimanje dokumentarnog filma gde su zajedno proslavili njegovu bogatu životnu priču. Tokom posete, princ ga je poveo na teren za kriket Headingley, gde su se pridružili prijatelji i poznati igrači kriketa, uključujući Darena Gofa.

Informer

 

Tamo su se prisetili zajedničkih trenutaka, a princ je s humorom komentarisao kada je Gardner kuglao loptu, pozivajući ga da bude nežan.

- Laka lopta, lako lopta Alforde. Budite nežni - rekao je Vilijam, dok je Gardner odgovorio:

- Ne mogu da se setim kada sam poslednji put igrao kriket.