Autor: Informer.rs

14.10.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Pronađen starac koji ima 188 godina? Šokantni snimak iz Indije zapalio internet (VIDEO)

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji je izazvao lavinu reakcija i postao globalna senzacija. U videu je prikazan starac iz Indije kako uz pomoć štapa i dvojice muškaraca silazi niz stepenice, dok u opisu piše da navodno ima 188 godina.

Ovo je privuklo pažnju korisnika širom sveta, ali ubrzo su stigle informacije koje dovode u pitanje tačnost navoda o njegovoj starosti. Iako je objava na platformi X, nekadašnjem Tviteru, označena kao "dezinformacija", snimak je već postao viralan sa gotovo 36 miliona pregleda.

Na snimku, koji je objavljen uz tvrdnju da čovek ima 188 godina, vidimo kako ga dvojica muškaraca pomažu da siđe niz stepenice, dok se starac oslanja na štap. Uprkos senzacionalističkoj tvrdnji, mnogi korisnici su brzo posumnjali u autentičnost informacija, a ubrzo je objava tagovana kao "dezinformacija".

Prema daljim istraživanjima, starac sa snimka je zapravo hinduistički svetac poznat kao Sijaram Baba, koji dolazi iz države Madja Pradeš. Njegove godine su takođe impresivne, ali daleko od onoga što je prvobitno navedeno - prema dostupnim informacijama, on ima između 109 i 110 godina, što je i dalje izuzetno s obzirom na njegovu vitalnost.

Ovaj čovek, poznat po tome što obavlja sve svoje poslove samostalno, živi u blizini reke Narmada, a prema lokalnim legendama, svakodnevno čita svete tekstove bez naočara, što dodatno fascinira njegove sledbenike. Portal Navbharat Times prenosi da se za Sijaram Babu vezuju brojne legendarne priče, ali on nikada nije otkrio tačne podatke o svojim godinama, što doprinosi mistici koja ga okružuje.

Iako je objava o njegovoj "starosti od 188 godina" brzo demantovana, viralnost ovog snimka pokazuje koliko brzo neproverene informacije mogu postati globalna senzacija. Snimak je postao tema razgovora na društvenim mrežama, gde su korisnici izrazili divljenje, ali i sumnju u istinitost priče.

Slučaj Sijaram Babe podseća nas na fascinaciju koju ljudi imaju prema izuzetno dugovečnim osobama i mističnim figurama, ali i na potrebu za kritičkim sagledavanjem informacija koje kruže internetom.